Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Történelmi első gólosok
Borsos István lőtte Sopron első NB I-es gólját. Sira István találata után megcsókolta a kapufát.

Történelmi első gólosok

| Papp Győző | Sport

Sopronnak eddig két labdarúgócsapata szerepelt a magyar bajnokság első osztályában, az SLC és a Matáv FC. Mindkettőnek megvan a maga történelmi gólszerzője, aki a klub színeiben először talált az ellenfél kapujába.

Örök emlék Borsosnak

A város históriájában az EMDSZ–SLC volt az első futballcsapat, amely bemutatkozhatott a legjobbak között. A piros-fehérek sikerrel megvívott osztályozó után a rajton, 1993. augusztus 14-én 9000 néző előtt az Újpesti TE-t fogadták a Káposztás utcai stadionban.

Tizenhárom percet kellett várni az első soproni találatra. Borsos István (50) nemrégiben így emlékezett erre: „Utólag örülök, hogy én szereztem Sopron történetének első NB I-es gólját – most is minden részletére emlékszem, Ördög Józsi átadása után találtam az Újpest kapujába –, bár ennek akkoriban, huszonegy évesen nem tulajdonítottam nagy jelentőséget. Azóta viszont tudatosult bennem, hogy 1993-ban örökre beírtam magam a soproni futball történetébe: még napjainkban sem telik el olyan hét, hogy valaki ne állítana meg az utcán, vagy ne szólítana meg valahol e miatt a gól miatt.”.

Az SLC az Újpestnek lőtt még egy gólt, így 2–0-ra győzte le nagy nevű riválisát.

Sira megcsókolta a kapufát

Hét évvel később a Matáv volt újonc a magyar élvonalban: a nyitófordulóban Szombathelyen súlyos vereséget szenvedett (0–3), majd 2000. augusztus 5-én az első hazai meccsen a mezőny egyik legjobb csapata, a Dunaferr látogatott Sopronba. A bordó-szürke alakulat 4000 néző előtt mérkőzött a vasgyáriakkal, és a 18. percben máris gólnak örülhetett: Kóczián nem támadta meg az előretörő Siftert, aki remekül adott a kapu elé, Sira érkezett, és nyolc méterről előrevetődve úgy fejelt a kapu bal oldalába, hogy labdájába Bita csak beleérni tudott, de hárítani nem. 1–1.

A gól után Sira István régi szokása szerint megcsókolta a kapufát.

A Matáv a hazai premieren 2–1-es vereséget szenvedett, egy héttel később azonban a Nyírség-Spartacus ellen megszületett az első soproni siker (2–1), az egyik találat Sira nevéhez fűződött.

A matávos gólszerző felhúzhatta a címeres mezt is, a tokiói olimpia negyvenedik évfordulójára rendezett mérkőzésen tagja volt a magyar B válogatottnak. És természetesen akkor is gólt szerzett.


Kapcsolódó cikkek