Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Százéves a vasutas sportegylet
A jubileumi rendezvényen köszöntötték az SVSE legeredményesebb sportolóit, valamint az egyesület volt és jelenlegi tagjait. Fotó: Pluzsik Tamás

A szombati ünnepségen köszöntötték az SVSE egykori és jelenlegi sportolóit is

Százéves a vasutas sportegylet

| Munkatársunktól | Sport

Fennállása 100. évfordulóját ünnepelte a hétvégén a Soproni Vasutas Sportegylet. Ungvári Csaba elnököt kérdeztük a jubileum jelentőségéről, az SVSE jelenéről és jövőjéről.

– 1921-ben népszavazást tartottak Sopron hovatartozásáról, de egy sportegylet is megalakult a városban.

– Igen, érdekes és kiemelkedő Sopron életében az 1921-es dátum. A referendumról szerencsére sokat hallunk az emlékévben. Mi azonban mást is ünneplünk: idén 100 éves a Soproni Vasutas Sportegylet. Kerek száz esztendeje gondolták úgy vasutas elődeink, hogy egyesületet alapítanak a helyi sportélet támogatására. Az SVSE kiállta az idők próbáját, ma is működik a versenysportban, és az amatőr testmozgás népszerűsítésében is kiemelt szerepe van.

– Hogyan működött együtt az elmúlt száz évben a GYSEV és az SVSE?

– A GYSEV és az SVSE tevékenysége mindig is összefonódott. A vasúttársaság vezérigazgató-helyetteseként társadalmi funkcióban látom el az SVSE elnöki tisztségét. Vasutasok alapították az egyesületet, és sok vasutas kolléga vállalt szerepet játékosként, edzőként, vezetőként az elmúlt száz évben a különböző sportágak sikereiben. Voltak nagyon komoly eredmények, volt profi kosárlabda vagy NB II-es labdarúgócsapat, de említhetném a jégkorongot vagy az ökölvívást is. Fiatal teniszezőink ma is az ország élvonalához tartoznak, az SVSE-családból indult a világbajnoki címmel rendelkező Babos Tímea is.

– Mi jellemzi az SVSE jelenét és mi a jövőjét?

– Ma három szakosztállyal működünk, a labdarúgók, teniszezők és természetjárók összesen több mint kétszázan vannak. Azonban komoly tervekkel vágtunk bele a munkába, szeretnénk szélesíteni a palettát további szakosztályokkal. A röplabdasport képviselőivel már tárgyalunk az együttműködésről, de több sportágat is szeretnénk bevonni. A GYSEV tulajdonában álló sporttelepet is fejlesztenénk, a teniszezők számára öltözőépületet és klubhelyiséget tervezünk, szeretnénk lefedni a keményborítású teniszpályát, rekortán borítással burkolnánk be a futópályát. Lényeg, hogy az SVSE továbbra is meghatározó szereplője legyen a városi sportéletnek.

Centenáriumi ünnepség:

A GYSEV szállodájában, a Hotel Sopronban rendezték meg az SVSE 100 centenáriumi ünnepséget múlt szombaton. Barcza Attila országgyűlési képviselő és Ungvári Csaba SVSE-elnök köszöntötte a résztvevőket. Bácskai Kornél, az SVSE korábbi ügyvezető elnöke az elmúlt száz év sportsikereit foglalta össze, Úr Csaba szakosztályvezető pedig az egyesület teniszezőinek tevékenységét, eredményeit osztotta meg a közönséggel.

A rendezvényen külön köszöntötték a legidősebb női és férfi SVSE-sportolót: dr. Bánkuti Pálnét, aki kosárlabdázó volt egykoron, valamint Ferling József korábbi labdarúgót. Szintén köszöntötték a legeredményesebb sportolókat, így Babos Tímea világbajnok és Grand-Slam-győztes teniszezőt, illetve Keglovich Lászlót, aki labdarúgóként kezdett az SVSE-nél, később pedig olimpiai bajnoki címet szerzett 1968-ban Mexikóvárosban.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.