Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Soproni foci – múltidéző: SLC
Az SLC 1991–92-es szezonban szereplő csapata az NB II. nyugati csoportjában a 6. helyen végzett

Az SLC első teljes szezonja az 1991–92-es volt az NB II. nyugati csoportjában

Soproni foci – múltidéző: SLC

| Páder Vilmos | Sport

Az MLSZ elnökségének döntése szerint véget értek az amatőr bajnokságok, minden országos és megyei bajnokságot, kupát lezártak. Olvasóinknak múltidéző sorozattal kedveskedünk. A 11. részben az SLC-ről olvashatnak a klub megalakulásától az NB I-es osztályozóig.

A soproni labdarúgásban az 1991-es év a változások éve volt. Megalakult a Soproni Futball Club, amelyből kis idő múlva létrejött a Soproni LC. Több mint egy évtizedes működése után pedig megszűnt az SSE.

Az SLC az év tavaszán először a Paks ellen lépett pályára Sopronban, és 1–0-ra győzött. Az újjáalakult egyesület edzője Keszei Ferenc volt, az új egyesület első gólját Halász Ernő szerezte. A nyitószezon nem sikerült fényesen, a 12. helyen végeztek az NB II. nyugati csoportjában. A következő, 1991–92-es szezonban a vezetés a dobogóra várta fiait, végül a 6. helyre futott be az SLC. A csatársor eredményességével elégedetlen volt Győrfi László edző, ez alól kivétel volt a klub házi gólkirálya, az egész évben egyenletes teljesítményt nyújtó Balaton Vilmos. A csapat harmincnyolc góljából egymaga tizennégyet lőtt. Az 1992–93-as évben az Első Magyar Direktmarketing Szövetséggel (EMDSZ) bővült a fő támogatók köre. A csapat neve EMDSZ SLC-re változott. Az őszi szezonban a 11. helyről fordultak, majd kezdett beérni Győrfi László munkája, tavasszal szinte sziporkázott a fiatal gárda. Három fordulóval a bajnokság vége előtt még nem gondolták, hogy sikerülhet a nagy álom. A tabellát ekkor a Szombathelyi Haladás vezette, második a Dorog, harmadik a BKV Előre volt, negyedik helyen holtversenyben az SLC és a Sabaria-Tipo állt. A feljutást jelentő osztályozós hely csak matematikailag létezett a csapat számára. A jó formában lévő együttes utolsó hazai mérkőzésén 1–0-ra legyőzte az Ajkai Hungalut, s ezzel a teljesítménnyel pályaválasztóként százszázalékos teljesítményt nyújtott. Ebben a fordulóban a nagy ellenlábas Dorog váratlan vereséget szenvedett Zalaegerszegen. Az utolsó fordulóban Dorog–SLC találkozó várt a fiúkra, a soproniaknak csak a győzelem biztosított lehetőséget az osztályozós második hely eléréséhez.

A dorogi találkozóra megindult a város, a klub külön buszokat indított a mérkőzésre. Piros–fehér zászlókkal volt teli az ellenfél stadionja, zúgott a „Hajrá Sopron.., Soproni mindenki…,” valamint a „hűség városa…” buzdítás. Dorogon „hazai” környezetben Balatonék óriási szívvel, nagy becsvággyal, fegyelmezetten futballoztak. Majoros tizenegyes góljával vezetést szerzett a Sopron. A szünet után a Dorog több veszélyes támadást vezetett, a feszültség nőtt, majd a mérkőzés hosszabbításában a gólra éhes Balaton Vilmos pazar találatával megadta a kegyelemdöfést, az SLC 2–0-ra győzött. A mérkőzés végén játékosok és szurkolók a pálya közepén ünnepeltek, melynek hangulata Sopronig kitartott.

Kapcsolódó cikkek