Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Soproni foci: múltidéző
A Soproni Vasas 1983–84-es labdarúgócsapata – balról jobbra: Pados Zoltán edző, Potyondi, Braum, Palotai, Molnár, Deák, Takács, Bujtás, Szigeti, guggol: Káldi, Pete, Mozsolits, Kovács, Rákócz

A Vasas 1925-ben játszotta első mérkőzését, a Kinizsi 1952-ben alakult

Soproni foci: múltidéző

| Páder Vilmos | Sport

Az MLSZ elnökségének döntése szerint véget értek az amatőr bajnokságok, minden országos és megyei bajnokságot, kupát lezártak. Fociszerető olvasóinknak múltidéző sorozattal kedveskedünk. A 10. részben a Soproni Vasas és a Soproni Kinizsi együtteseit mutatjuk be.

A soproni piros–kékek (Soproni Vasas) először az 1925–26-os idényben a nyugat-magyarországi kerület II. osztályának győri alosztályában indultak. A következő évadot a soproni, majd az azt követőt a szombathelyi alosztályban folytatták. A 40-es évek elejétől már az észak-dunántúli kerület II. osztályának soproni csoportjában játszottak. A háborút követően, az 1950-es évekig Nyugat-magyarországi Labdarúgó Szövetség II. osztályának soproni csoportjában szerepeltek, Soproni Vasárugyári Vasas néven. 1951–57-ig a Győr–Sopron megyei II. osztály tagja volt a Soproni Vasöntöde által patronált klub, már Soproni Vasas néven. 1957–1959-ig a megyei I. osztályban vitézkedett az együttes, majd a kiesést követően 1960–61-ig a II. osztályt erősítette. 1962-től 1981-ig a megyei I. osztályban szerepeltek az Ágfalvi úti sporttelepen játszó vasas legények. Két év visszaesést követően ismét a megérdemelt Győr–Sopron megyei I. osztály következett egészen az 1990-es szezon végéig. Ekkor visszalépett a bajnokságtól az egyesület, melyet nemsokára fel is számoltak. Ennek oka az volt, hogy a rendszerváltást követő privatizáció miatt a bázisvállalatot eladták, az új (osztrák) tulajdonos pedig már nem támogatta a hatvanöt évet megélt klubot.

Olyan egyesület tűnt el a foci palettájáról, melyben sok tehetséges fiatal nevelkedett, lett válogatott labdarúgó. Pénzes Mihály és Bordás Csaba ugyan a Győri ETO NB I-es csapatából került a válogatottba, de a Soproni Vasas neveltjeként jutott az élvonalba.

A Soproni Kinizsi 1952-ben alakult egyesület. Fő támogatója a soproni tulajdonban lévő sörgyár volt. A labdarúgók a városi I. osztályú bajnokságból indultak. 1955–58-ig a megyei II. osztályban szerepeltek, majd 1959–67-ig a Sopron járási I. osztály csoportjában játszottak. Az 1968–69-es év volt a csúcs az egyesület labdarúgóinak életében, ugyanis megyei I. osztályú gárdája volt a Soproni Sörgyárnak. 1970–72-ben visszaesett a járási I. osztályba, majd 1972–77-ig a megyei II. osztály oszlopos tagja a Soproni Kinizsi Medosz. Pénzhiány miatt az 1977-es szezon végén visszaléptek a bajnokságtól, a labdarúgó szakosztály megszűnt. 

Kapcsolódó cikkek