Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Soproni foci: múltidéző
A SMAFC 1973/74-ben a megyei II. osztályban szereplő focicsapata

Soproni foci: múltidéző

| Páder Vilmos | Sport

A járvány megfékezésére tett kormányintézkedéseket betartva a Magyar Labdarúgó Szövetség átmeneti időre felfüggesztette a bajnokságot. Fociszerető olvasóinknak múltidéző sorozattal kedveskedünk.

A 4. részben egy patinás, a történelmi Magyarország legrégebbi egyetemi–főiskolai és társadalmi sportegyesülete, a SMAFC szerepel. Európában egy hajszállal lemaradva a második a soproni egyesület, ugyanis a TSV 1860 München csak néhány hónappal alakult előbb. Ráadásul mindkét egyesület színe a kék–fehér. 

A SMAFC – a Soproni Műszaki Egyetemi Atlétikai és Futball Club – elődjét 1860-ban Selmecbányán alapították, sporttörténetét vaskos kötetben lehetne csak leírni. Az egyesület szakosztálypalettája többször változott az idők során, jelenleg 14 sportágban versenyeznek a fiatalok.

A labdarúgásról az első feljegyzés 1904. június 12-én a Selmecbányai Híradóban jelent meg. Ebben az időszakban kezdett elterjedni ez a sportág, az MLSZ is 1901-ben alakult. Az első világháború után, 1925-ben SFAFC (Soproni Főiskolai Athletikai és Football Club) néven újjáalakult a sportklub. Rövid, hétéves működése után 1932-ben, pénzügyi gondok miatt szűnt meg az egyesület, de három év szünet után újraindult.

A második világháború nem kímélte a sportéletet sem. 1949–50-ben a kerületi I. osztály a győri és soproni járási II. osztály legjobban szereplő csapataiból került ki. A főiskola együttese ebben az időszakban Soproni MEFESZ néven szerepelt – méghozzá jó eredménnyel. 1953-tól az edzői teendőket az országosan is ismert úszó és műugró Vécsei Vilmos vette át. Az egyetemi, főiskolai csapatokra jellemzően állandóan változott a csapat összeállítása. Hosszú távú csapatépítést nem lehetett tervezni.

1955-től a labdarúgók irányítását az SVSE legendás kapusa, Mátrai (Milkovics) József végezte. Egy év múlva már a megyei II. osztályban szerepeltek, sőt meg is nyerték azt. A forradalom idején több labdarúgó külföldre távozott.

1958-ban országos agrárbajnokságot nyertek Ferencz Gyulával és Kormos Ernővel a soraikban. Mindkét labdarúgó az SVSE kiválósága lett. 1964. év végén egy hajszállal lemaradva a második helyen végeztek a megyei II. osztályú bajnokságban.

1970. november 25. feketebetűs nap volt a SMAFC labdarúgóinak életében. Scheidl – Soproni IV. Adolf, a legendás Scheidl fivérek tagja, aki több mint tíz évig a csapat edzője volt, elhunyt. A megüresedett edzői posztot Mosoni Zoltán vette át. 1974-ig valamennyi szezonban az élcsoportban végzett az együttes. Az országos egyetemi és főiskolai bajnokságokban háromszor kerültek a legjobb nyolc közé, a továbbjutásukat mindig NB II-es csapat gátolta meg.

Visszaesésük után a járási bajnokságban szerepeltek. A csapat edzője az SVSE klasszisa, Rajnai János lett, aki 1953-ban a magyar B válogatott csapat tagja volt.

Az egyetemi hallgatók tanulmányi elfoglaltsága, továbbá a játékosállomány folyamatos csökkenése az 1990-es évek elejére megkérdőjelezte a csapat jövőjét. A SMAFC vezetése 1993-ban kimondta a szakosztály megszűnését. Az egyetemi labdarúgás közel százéves történetében sok edző és sportvezető, labdarúgó öregbítette az egyetem hírnevét. Tanulmányi kötelességüknek eleget téve nehéz, sokszor mostoha körülmények között képviselték az alma matert, küzdöttek a sikerekért.

Kapcsolódó cikkek

A 35. Sportgála díjazottjai

2024. 03. 03.

Idén is jutalmazta az önkormányzat azokat a sportolókat, akik az előző évben eredményesen képviselték városunkat országos és nemzetközi versenyeken. A...

Sporttörténet Sopronban

Sporttörténet Sopronban

2024. 03. 20. | Papp Győző

Részben az 1989-es páneurópai piknikre emlékezve rendezték 1990. október 14-én Sopronban a Magyarország–Németország női labdarúgó Európa-bajnoki selej...