Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Soproni foci: múltidéző
Princzes Ferenc évekig volt a soproni labdarúgás meghatározó alakja, a Soproni Közlekedési SE első NB III-as mérkőzésén is pályára lépett Fotó: Soproni Téma-archívum

Mindössze két évig „működött” a Soproni Közlekedési SE

Soproni foci: múltidéző

| Páder Vilmos | Sport

A koronavírus-járvány megfékezésére tett kormányintézkedéseket betartva a Magyar Labdarúgó Szövetség átmeneti időre felfüggesztette a bajnokságot. Fociszerető olvasóinknak, hogy ne maradjanak kedvenc sportáguk nélkül, múltidéző sorozattal kedveskedünk.

A következő egyesület a rövid életű Soproni Közlekedési SE. Sopron akkori vezetése a város közlekedési vállalatainak egyesületeit kívánta összevonni. Ez csak részben sikerült, mivel a Soproni Postás SK-t működtető igazgatóság vezetése nem járult hozzá a fúzióhoz. Az „egybeborulás” 1976-ban leszűkült a Soproni Vasutas Sport Egyletre és a Soproni AFIT Vasasra. Az egyesület elnöke, a nagy népszerűségnek és tiszteletnek örvendő Boór Sándor, intézője Bertalan Róbert, az együttes edzője Kummer Ernő, a népszerű Pluci bácsi lett. A közös munka gyorsan beindult. A csapat első NB III-as mérkőzésén, 1976. március 2-án a Körmend együttesét fogadta hazai pályán és 2–1 arányban győzött. Az alábbi összeállításban játszottak: Babos – Göndöcs, Drázsnyák, Egresits, Lipót – Németh, Huber (Jéger II.), Princzes, Kovács – Bencze, Ábrahám. Góllövő: Németh, Bencze.

A krónika szerint feltűnő volt a hazaiak kitűnő erőnléte, helyzeteik alapján nagyobb arányban is győzhettek volna. A mezőny legjobbja Princzes volt, rajta kívül Drázsnyák és Németh játszott jól. Egy hétre rá, az első idegenbeli találkozón, Ajkán 1–0-ra diadalmaskodtak Drázsnyákék. A gólt Ábrahám huszonöt méteres bombalövésével szerezte.

Sajnos a kezdeti sikerek nem tartottak sokáig, a csapat mély hullámvölgybe került, hiába váltották egymást a jobbnál jobb, neves edzők. Rövid idő alatt megfordult a klubnál Galgóczi Ottó, a legendás Bányai Nándor, valamint Molnár Jenő, de csodát ők sem tudtak tenni.

1978. június 26-án Sopronban, a GYSEV Igazgatóság tanácstermében az SKSE közgyűlése kimondta az egyesület feloszlását. Boór Sándor sportköri elnök rövid beszámolójában ismertette a harminc hónapja alakult közlekedési sportkör történetét. Többek közt elmondta, hogy a szakosztályok többsége jól működött, viszont a labdarúgók annál gyengébben. Bejelentette, hogy a közeljövőben megalakuló SVSE labdarúgó, kosárlabda, tenisz, sakk és teke szakosztályokat kíván működtetni. Az ugyancsak újjáalakuló AFIT Vasas pedig vitorlás, motocross és természetjáró szakosztályokat támogat. Az ökölvívók és vívók a jövőben az SSE színeiben versenyeznek.

Mindössze tizenhat percig tartott a közgyűlés, amelynek végén feloszlatták a szép reményekkel indult sportkört. 

Kapcsolódó cikkek