Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron Basket: kétszer idegenben
A Sopron Basket a Ludovika-FCSM Csata ellen szinte edzőmeccset játszott, a Szekszárd és a Győr elleni mérkőzéseken azonban igazi erőpróba vár a soproni hölgyekre. Fotó: Németh Péter

Laczka Miklós másodedző szerint a csapatvédekezés a siker alapja

Sopron Basket: kétszer idegenben

| Rázó László | Sport

A héten szerdán és szombaton is idegenben lép pályára a Sopron Basket: Gáspár Dávid tanítványai Szekszárdon, majd Győrben játszanak rangadót. A csapat továbbra is veretlen a bajnokságban.

Múlt hétvégén leginkább edzőmeccs-kategóriába sorolható találkozón léptek pályára a soproni csapat tagjai. A Ludovika-FCSM Csata együttese a bajnoki mérkőzés első negyedében mindössze 3 (!) pontot tudott dobni. A győzelem tehát nem volt kérdéses, sokkal inkább az, hogy mennyi lesz a különbség a mérkőzés végén. Nos, a száz pontot végül nem érte el a hazai csapat, de ellenfelének csak 33 egységet engedélyezett. A fiatalok közül Czukor Dalma és Varga Alíz is 13 pontot szerzett a találkozón, Határ Betti pedig 20 pontjával jelezte, hogy megtartotta a válogatottban mutatott jó formáját. A végeredmény: Sopron Basket – Ludovika-FCSM Csata: 98–33.

– Energikusan és pontosan kosárlabdáztunk, ott folytattuk tehát, ahol abbahagytuk. Bármilyen felállásban voltunk épp a pályán, intenzíven, koncentráltan játszottunk, gratulálok a csapatnak, egyúttal sok sikert kívánok ellenfelünknek! – mondta Gáspár Dávid vezetőedző.

A Sopron Basket szerdán este 6 órától Szekszárdon játszik, majd szombaton 17 órától a Győr otthonában lép parkettre. Komoly erőpróba vár tehát Fegyvernekyékre, hiszen a győri együttes a második, a Szekszárd pedig a harmadik helyet foglalja el a tabellán.

– Két erős csapatról beszélünk, méghozzá olyan együttesekről, akikkel a Magyar Kupa nyolcasdöntőjében is találkozhatunk – mondta Laczka Miklós, a Sopron Basket másodedzője. – Azt nem mondom, hogy külön készülünk a két csapat elleni fellépésre, de tény, hogy mindkét rangadón idegenben lépünk pályára, így fokozott odafigyeléssel, intenzitással kell kosárlabdáznunk, ha győzni szeretnénk.

Kiváló védekezés a sikerek kulcsa

Laczka Miklós másodedző szerint a csapatvédekezés az alapja a Sopron Basket eddigi kiemelkedő eredménysorának. A szakember azt mondta: érdemes megnézni a statisztikákat, amelyek alapján az Euroligában is a soproni együttes az egyik legjobban védekező csapat.

– Átlagban az egyik legkevesebb pontot kaptuk, pedig nagyon erős ellenfelekkel mérkőztünk – kezdte Laczka Miklós. – Fontos volt az is, hogy az ellenfeleinknél meghatározó játékosokat tudtunk kikapcsolni a játékból, ezzel arra kényszerítettük őket, hogy eltérjenek az eredeti stratégiájuktól. Támadásban többnyire a maximális fegyelmezettség és szervezettség jellemezte a játékunkat, ennek köszönhető, hogy redukálni tudtuk a hibáinkat a támadójátékban.

A Sopron Basket fiatal, harmincéves másodedzője hozzátette: segítette a csapatot, hogy négy mérkőzést is hazai pályán játszhattak, ugyanakkor nem ez volt a sikerek legfőbb összetevője. A Bourges elleni meccsen – amikor a hazai pályán játszó franciák élet-halál mérkőzést vívtak – idegenben is győzni tudtak, és a másik francia rivális, a Basket Landes együttesével szemben is Franciaországban nyertek. Kérdés, hogy mire lesz elég a folytatásban az eddigi kiemelkedő szereplés.

– Fegyverneky Zsófi fogalmazta meg egy interjúban, hogy az Euroligában a legjobb négy közé vezető út már csak nagyon nehéz ellenfél legyőzésével járható – tette hozzá Laczka Miklós. – A Lyon gyakorlatilag sztárcsapat, több olyan kosarasa is van, aki egyedül is képes dönteni egy adott mérkőzésen. Nagyon kemény küzdelem vár ránk, de látunk esélyt a továbbjutásra, hiszen nálunk kiváló a csapatkémia, és óriási a nyerni akarás a csapattagokban. Ezért is tudtunk csoportgyőztesként továbblépni.

A szakember szerint a sikeres szereplésük annak is köszönhető, hogy kizárólag az előttük álló feladatra, mérkőzésre koncentrálnak. Fontos, hogy a következő hetekben az edzések hatékonyságát maximalizálja a csapat, mert ez ad esélyt ara, hogy a hazai rangadókon és az Euroliga-mérkőzéseken is sikerrel lépjenek pályára.

Kapcsolódó cikkek