Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sikeres úszókat nevelhetnek
A Széchy Tamás Sportiskolában több tucatnyi gyermek úszik versenyszerűen, ők heti tíz edzésre járnak. Fotó: Németh Péter

Kókai Zsolt: Kiváló körülményeket teremtett a versenysporthoz az új uszoda

Sikeres úszókat nevelhetnek

| Rázó László | Sport

– A körülmények adottak, innentől kezdve rajtunk múlik, hogy milyen eredményeket érünk el – ezt mondta az új Lőver uszoda kínálta lehetőségekről Kókai Zsolt. A Széchy Tamás Sportiskola Úszó Szakosztályának vezetője szerint ma már irigylésre méltó helyzetben van a soproni úszósport.

– Miben változott a soproni úszók élete az új Lőver uszoda átadásával?

– Mondanom sem kell, hogy óriási előrelépés ez nekünk, hiszen az, hogy két sportmedence is van, vízfelületben teljesen más lehetőségeket teremt. A tömegsportnál tíz–tizenöt gyerek is használhat egy-egy sávot, a versenysportolóknál ez már nem így van: maximum három–négyen tudnak dolgozni egy sávban. Végre van ötvenméteres medencénk, hivatalos versenyeket tudunk rendezni, egyszóval ez teljesen más dimenzió.

– Hány gyerekkel foglalkoznak, és közülük mennyien járnak versenyekre?

– Mintegy 350 gyermek jár hozzánk, többségük természetesen szabadidősport-jelleggel. Ugyanakkor van 60–70 olyan fiatal, akik versenysportként tekintenek az úszásra. Ez utóbbi azt jelenti, hogy heti 10 alkalommal jönnek edzésre, reggel általában másfél, délután pedig két, két és fél órás a tréning. 8–9 évesek a legkisebbek, a legidősebb versenyzőink pedig 17 évesek.

– A Széchy Tamás Sportiskola milyen eredményekkel rendelkezik?

– Tavaly is voltak kiemelkedő eredményeink, ezeket természetesen szeretnénk felülmúlni. 200 olyan egyesület van Magyarországon, amelynek fiataljai országos bajnokságokon vesznek részt. Ezek közül 80–90 sportszervezet mondhatja el magáról, hogy ob-ken döntőbe jutnak a versenyzői, vagy akár helyezéseket is elérnek. Mi az említett 200 egyesület közül a negyvenedik helyen szereplünk a tavalyi eredményeink alapján, ami azt jelenti, hogy az első harmadban vagyunk, természetesen szeretnénk feljebb lépni.

– Mely úszásnemekre koncentrálnak elsősorban?

– A gyerekek többségét 14 éves korig vegyesúszónak tekintjük. Egyformán gyakoroljuk velük a gyors-, mell-, hát- és a pillangóúszást. Természetesen már ilyenkor látni, hogy kinek, melyik típusú úszáshoz van komolyabb tehetsége, de a specializáció csak 15–16 éves korban aktuális, onnantól lesz valaki kimondottan például mell- vagy hátúszó.

– Van kiemelkedő versenyzőjük?

– Van bizony, örömmel említhetem Börzsei Zalán nevét. Ő most 14 éves, de lényegében négy éve ott van az ország utánpótlásmezőnyének élvonalában. Van országos bajnoki címe, több érmes helyezése is. Bízom benne, hogy felnőttként is sikeres lesz. Természetesen mellette több kiemelkedő tehetségünk is van, döntőseink, egyéniben és váltóban. 

Kapcsolódó cikkek