Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Saját példájával motivál
Varga Krisztina két éve szeretett bele a tollaslabdázásba, azóta sikert sikerre halmoz. Fotó: Filep István

Varga Krisztina jelenleg tollaslabdaedzői képzésre jár

Saját példájával motivál

| Köves Andrea | Sport

Szervátültetéssel sikerült megmenteni a soproni Varga Krisztina életét. Akkoriban maga sem hitte volna, hogy valaha a hazai tollaslabda-válogatott tagjaként világbajnokságra utazhat majd.

Krisztina mosolygós, energikus hölgy, aki élvezi a mindennapok szépségét, tele van tervekkel. Meglenne minden oka arra, hogy mindez ne így legyen, de ő győztesen jött ki eddigi legnagyobb harcából. Hat és fél évvel ezelőtt élete gyökeresen megváltozott egy súlyos, ritka, életveszélyes betegség hatására. Immunrendszere ekkoriban teljesen „padlóra került”, a csontvelő-transzplantáció nélkülözhetetlenné vált számára. A vizsgálatok után kiderült, hogy az egyik bátyja alkalmas a szervátültetésre. A sikeres műtétet követő regeneráció után talált rá a magyar szervátültetettek közösségi oldalára, és érezte, a sport vezeti majd a teljes testi–lelki felépülés felé. Két évvel ezelőtt szeretett bele a tollaslabdázásba, és igazi segítőkre talált a Lővér Asztalitenisz és Tollaslabda SE tagjaiban. Krisztina óriási akaraterővel, szorgalommal naponta edzett, hamarosan megnyerte az országos bajnokságot, most pedig az áprilisi, transzplantáltak világjátékára készül az Ausztráliába utazó válogatott tagjaként.


– Négyen alkotjuk a válogatottat, indulok vegyes és női párosban is – mesélte lapunknak. – Hét közben Sopronban edzek, hétvégén pedig Budapesten. Szerencsére jól bírom a sok-sok tréninget, nagyon megerősödtem fizikálisan és mentálisan is a versenyszerű tollaslabdázás eredményeképpen.

Krisztina sokat köszönhet a transzplantáltak sportolását két megyében segítő GyőrSzeVas Egyesületnek, amely az ausztráliai utazásához is nyújt támogatást. Az egyesület elnöke, a májtranszplantáción átesett Iker László István találkozásunkkor kiemelte: ugyan az egyesületnek nem a versenysport a legfőbb célkitűzése, hanem a tömegsport népszerűsítése, túrák és egyéb programok szervezése a szervátültetetteknek, ám Krisztina példája óriási motivációt nyújt tagjaik számára.

A vb-re készülő hölgy olyannyira megtalálta a saját sportját, hogy a tollaslabdaedzői képzést végzi, a jövőben szeretne transzplantáltakat edzeni, hogy mások is megérezzék, micsoda erőt adhat és a közösséghez tartozás élményét nyújthatja a sportolás.


Kapcsolódó cikkek