Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Olimpiára készül a bringás
Vas Kata Blanka célja, hogy a Delta MTB Sopron színeiben kijusson a tokiói olimpiára.

Világkupán nyert, és világbajnokságra megy Vas Kata Blanka

Olimpiára készül a bringás

| P. Horváth László | Sport

A Delta MTB Sopron kerékpáros egyesület színeiben is versenyző Vas Kata Blanka hegyikerékpár szakágban indulna a tokiói olimpián. A fiatal sportoló jó formában van: a hétvégén megnyerte a terepkerékpár világkupát.

Már az év elején megszületett a magyar kerékpáros-sport első világsikere. Az öt állomásos terepkerékpár (cyclo-cross) világkupa utolsó fordulóját az elmúlt héten rendezték Belgiumban. Az U23-as korosztályban induló Vas Kata Blanka, bár itt nem elsőként ért célba, az összesített eredményei alapján megnyerte a kupát.

Pihenésre azonban nem jut sok idő, ugyanis a hétvégén szintén Belgiumban tartják a világbajnokságot. A nem titkolt cél, hogy itt is dobogós helyen érjen célba, a csúcsformáját erre a világversenyre időzíti. Az elmúlt időszak krónikájához az is hozzátartozik, hogy Blanka idén megnyerte a magyar bajnokságot.

A fiatal sportoló hegyikerékpáros szakágban arra készül, hogy részt vegyen a tokiói olimpián. Ez utóbbi a soproni kerékpársport nagy eredménye lenne. Azt, hogy mikor rendezik a kvalifikáció szempontjából döntő fontosságú versenyt, a jelenlegi pandémiás helyzet miatt még biztosan nem lehet tudni. Azt viszont igen, hogy közte és Benkó Barbara között nagy csata várható a kijutásért.

– Blanka kettő szakágban, a terepkerékpárban, illetve a hegyikerékpárban versenyez. Az előbbit a belga Doltcini-Van Eyck Sport, az utóbbit pedig a Delta MTB Sopron színeiben teszi – mondta lapunknak Horváth Csaba, az egyesület alapító tagja. – A húszéves versenyző tavaly érkezett hozzánk. A szponzorunkkal közösen biztosítjuk számára a megfelelő kerékpárt, valamint a technikai hátteret. Mindezek garantálják, hogy a legjobbat hozza ki magából. Ha a sok verseny, és a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások után teheti, akkor Blanka a soproni erdőkben is edz. Egyesületünknek harminc utánpótlás korú versenyzője van, akiket nagyban motiválnak Blanka sikerei és eredményei. Felnéznek rá. Úgy vélem, leigazolásával a soproni kerékpársport is sokat profitálhat.

Kapcsolódó cikkek