Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nemzetközi színvonalon
Sterbenz Tamás célja, hogy a Testnevelési Egyetem a világ legjobb száz sporttudományi egyeteme közé tartozzon.

A soproni Sterbenz Tamás a Testnevelési Egyetem rektora

Nemzetközi színvonalon

| Rázó László | Sport

Sopron is profitálhat abból, hogy városunk szülöttjét, Sterbenz Tamást választották a Testnevelési Egyetem rektorává. A felsőoktatási intézmény kuratóriuma augusztus végén döntött az új vezető kinevezéséről.

Sterbenz Tamás Sopronban született, az SKC-ban és a magyar válogatottban is kosárlabdázott, edzőként szövetségi kapitánya is volt a magyar női válogatottnak, később a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkáraként is tevékenykedett. Kinevezése előtt általános rektorhelyettesként és a Gazdasági és Társadalomtudományi Intézet igazgatójaként is dolgozott a Testnevelési Egyetemen. Megválasztásáról lapunkban is beszámoltunk: Soproni rektor a TE-n, Soproni Téma, 2021. szeptember 1.

– Örömmel vettem, hogy nagyon sokan gratuláltak a kinevezésemhez Sopronból, barátoktól, ismerősöktől, a sportszakma képviselőitől és a városvezetéstől is jöttek a telefonok, üzenetek – mondta dr. habil. Sterbenz Tamás, a TE új rektora. – Most is ezer szállal kötődöm a szülővárosomhoz, szüleim és bátyám ott élnek, havonta egy-két alkalommal hazautazom. Legközelebb az idei első rektori konferenciára megyek majd a Soproni Egyetemre, de osztálytalálkozónk is lesz ebben a hónapban. Sportszakmai kapcsolataim is egyre erősebbek: a Soproni Sportiskolával mindig is szoros volt az együttműködésem, a Darazsak akadémiával pedig a Testnevelési Egyetemnek van megállapodása.

Az egyetemi vezető szerint örömteli, hogy számos soproni hallgató jár a budapesti intézménybe, emellett sok esetben a soproni edzők továbbképzése szintén a Testnevelési Egyetem keretein belül történik. Sterbenz Tamás azt mondta: kiemelten fontos, hogy az intézmény nemzetközi rangját emeljék.

– Rektorként az a stratégiai célkitűzésem, hogy a Testnevelési Egyetem olyan, a nemzetközi sportszakma által elismert oktatási intézmény legyen, amely a világ legjobb 100 sporttudományi egyeteme közé tartozik – folytatta Sterbenz Tamás. – Szeretnénk itthon a magyar sport és az olimpiai mozgalom olyan háttérintézményeként tevékenykedni, amely lehetőségeit a hallgatók, hazai klubok, szövetségek megfelelően ki tudják használni. A sportlétesítményeink egyre jelentősebbek, de szeretnénk előrelépni az egészségfejlesztésben, a szakok sokszínűségében vagy éppen a közösségi események szervezésében is. Jelenleg 2200 hallgatónk van, egy óriási infrastrukturális fejlesztés közepén vagyunk. Célom, hogy öt éven belül 4000 hallgató látogassa intézményünket, és jelentősen növelnénk a külföldi diákok számát is. Ezért hasonlóan fontos a TE nemzetközi elismertségének emelése.

Kapcsolódó cikkek

A 35. Sportgála díjazottjai

2024. 03. 03.

Idén is jutalmazta az önkormányzat azokat a sportolókat, akik az előző évben eredményesen képviselték városunkat országos és nemzetközi versenyeken. A...

Sporttörténet Sopronban

Sporttörténet Sopronban

2024. 03. 20. | Papp Győző

Részben az 1989-es páneurópai piknikre emlékezve rendezték 1990. október 14-én Sopronban a Magyarország–Németország női labdarúgó Európa-bajnoki selej...