Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Negyeddöntős a magyar válogatott Sopronban

Negyeddöntős a magyar válogatott Sopronban

| Munkatársunktól | Sport

A magyar válogatott 67-41-re legyőzte Horvátországot a soproni U18-as Európa-bajnokságon. A magyar lányok ezzel bejutottak a negyeddöntőbe, ahol Belgium lesz az ellenfél.

Magyarország - Horvátország 67-41 (8-14, 21-4, 20-12, 18-11)

Minden korosztályos eseményen egy nyolcaddöntő más versenyhelyzet, mint az azt megelőző három csoportmeccs. Ez ezúttal is bebizonyosodott. Idegesen kezdtek a csapatok, a mérkőzés elején Gereben Lívia és Mérész Beatrix büntetőből volt eredményes. Három és fél percet kellett várni az első magyar mezőnykosárra, mely Gereben nevéhez fűződött. Pusztai Petra duplájával 6-5-re vezetett válogatottunk, de ezt követően a két feszült csapat csatájában a horvátok tudták előbb rendezni a soraikat. Egészen 12-6-ra léptek el. Juhász Dorka törte meg a kosárcsendet, de így is 18-4-re ment riválisunk 10 perc után.

Az első negyed nem kevesebb, mint 6 eladott labdát hozott. A második szakasz is hasonló mederben kezdődött. Nagyon akart válogatottunk, de akkor még nem sikerültek a megoldások. Juhász szerezte az első pontot, majd Lelik Réka triplája 16-13-ra hozta fel a csapatot. Erre azonban még válaszoltak a horvátok. Az igazi fordulat 18-13-nál érkezett el. Azok számára, akik csak statisztikán követték az összecsapást, nehéz visszaadni a történteket. Érezhetően megnyugodott a magyar csapat, amikor 6 perccel a félidő előtt Balogh Judit időt kért. Lelik triplájával egyenlítettünk, majd Mérész és Czukor Dalma büntetői már vezetést hoztak. Szépen járt a labda, remek összjátékokat láthattunk. Kiváló ritmusban támadt válogatottunk. A védekezés hatékonyságát pedig jól mutatja, hogy riválisunk támadóideje többször is lejárt úgy, hogy dobóhelyzetbe sem kerültek. Lelik és Gereben pontjaival már 26-18-ra vezettünk. A félidő vége előtt pedig Dúl is betalált, így 10 pont fölé nőtt a differencia.

A statisztika mindent elmond erről a szakaszról. Amíg az első negyedben 12 mezőnykísérletből 3, addig a másodikban 11-ből 7 sikeresnek bizonyult. Kevesebb eladott labdája volt válogatottunknak és a lepattancsatában is fordítottunk. Óriási kérdés volt a szünetben, hogy milyen irányba megy tovább az összecsapás. Hamar kiderült, hogy a félidő előtt látott magyar válogatott tudja folytatni a meccset. Gereben villant, majd Lelik újabb triplája 36-20-as vezetést eredményezett.

Czukor büntetőivel már 39-22-re mentünk, amikor a horvátok a sokadik szerkezetváltással és időkéréssel igyekeztek zavart okozni. Szerencsére eredménytelenül. Kovács Kitti duplája után 41-22 állt az eredményjelzőn. A harmadik negyed hajrájában Boros Dorka és Varga Kamilla is feliratkozott a pontszerzők listájára, de volt egy extra periódusa Pusztainak is. A különbség elérte a 20 pontot.

Az utolsó 10 percnek 49-30-ról vágtak neki a csapatok. Itt már nem volt kérdés a győztes kiléte. Ugyan a játékrész elején behullott egy horvát tripla, de Czukor találataival őrizték az előnyt a magyar lányok. Amikor egymást követő akciókból Juhász, Varga és Kovács is eredményesnek bizonyult, már 59-34-re vezettünk.

A mérkőzés hajrájában ismét Juhász villant meg kétszer, az utolsó percben pedig Boros Dorka szerezte a 67. magyar pontot. A végjátékban joggal szólt a vastaps és a „Szép volt lányok!”. Az igazán jó csapatok sajátja, hogy meccs közben tud váltani és így az első 12 perc idegessége után rendezve sorokat remek játékkal jutott a nyolc közé Balogh Judit együttese.

Forrás: wbasket.hu.

Kapcsolódó cikkek

A 35. Sportgála díjazottjai

2024. 03. 03.

Idén is jutalmazta az önkormányzat azokat a sportolókat, akik az előző évben eredményesen képviselték városunkat országos és nemzetközi versenyeken. A...

Sporttörténet Sopronban

Sporttörténet Sopronban

2024. 03. 20. | Papp Győző

Részben az 1989-es páneurópai piknikre emlékezve rendezték 1990. október 14-én Sopronban a Magyarország–Németország női labdarúgó Európa-bajnoki selej...