Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Miniteniszpálya a gyerekeknek
Az SVSE-sporttelepen készült miniteniszpályát rengeteget használják napi szinten – a kisebb korosztályok lábmunkája, ütései, például a röptetechnikájuk látványosan fejlődik a kisméretű pályának és az alacsonyabb hálónak köszönhetően. Fotó: Filep István

SVSE-sporttelep: A kisebbek és nagyobbak egyszerre gyakorolhatnak

Miniteniszpálya a gyerekeknek

| Munkatársunktól | Sport

Tavaly augusztus óta üzemel az SVSE-sporttelepen kialakított miniteniszpálya. A játéktér pont a fele az eredetinek, a háló pedig alacsonyabb, így elsősorban a fiatalabb korosztály gyakorolhat rajta.

A miniteniszpálya kihasználtságáról Úr Csabát, az SVSE Tenisz Szakosztályának elnökét és vezetőedzőjét kérdeztük.

– Első látásra lábteniszpályának tűnik a miniteniszpálya. Miért volt szükség a megépítésére?

– A korábbi években a fiatalabb versenyző korosztályok is normál méretű pályán, eredeti, sárga teniszlabdával játszottak. El lehet képzelni, hogy milyen „játék” alakulhatott ki, amikor a kemény labda a 8 éves játékos feje fölé pattant, vagy épp egy 9 éves egy 12 évessel mérkőzött... Ezért hozták létre az úgynevezett „Play&stay” rendszert. Három nehézségi fokozatot különböztetnek meg: a legfiatalabbak piros labdával játszanak olyan méretű pályán, mint amit az SVSE-n is építettünk. Az eggyel idősebb korosztály már nagyobb pályán szerepel, ők narancs színű játékszerrel teniszeznek, míg a 12–14 évesek már normál méretű pályán, de zöld labdával játszanak. A színes labdák puhábbak, kevésbé pattannak, mint az eredeti sárga.

– Mekkora és milyen borítású a miniteniszpálya?

– A játéktér nagysága fele akkora, mint az eredeti méretű teniszpálya. A háló is alacsonyabban van, így a 6–10 éves korosztály sokkal ideálisabb körülmények között tud játszani. A borítás leginkább a kemény pályás játéktérre hasonlít, betonalapra készült.

– Mennyiben segíti a trénerek munkáját az új pálya?

– Korábban az egyik salakos pálya adogatóudvarán játszottak a gyerekek keresztben, a két téglalap alakú játéktér közé mobilhálót feszítettünk ki. Ez nem volt túl jó megoldás, nem beszélve arról, hogy így az egyik pályát teljesen elfoglaltuk emiatt. Most viszont a kisebbek és nagyobbak egyszerre gyakorolhatnak, ez hatalmas előny. A minipályán komoly játék alakulhat ki a fiatalok között, ami a fokozatosság elve mellett rávezeti őket a komolyabb versenyhelyzetekre.

– Versenyeket is rendeznek a „Play&stay” rendszerben?

– Természetesen igen, a mi gyerekeink is rendszeresen játszanak ilyen pályákon. Ilyenkor hasonló korosztályt képviselő ellenfél ellen meccselnek, ami egyértelműen fejleszti a tudásukat, versenyzési képességüket.

– Mennyit használják a miniteniszpályát?

– Napi szinten rengeteget használjuk. A kisebb korosztályok lábmunkája, ütései, például a röptetechnikájuk látványosan fejlődik a kisméretű pályának és az alacsonyabb hálónak is köszönhetően. De az idősebb gyerekek is használják bemelegítésre. Kicsit hasonló szerepet tölt be ez náluk, mint a fociban a lábtenisz: az ügyességi elemeket tudják gyakorolni egy olyan játékban, amit mindenki élvez. Összességében a tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy nagyon jó döntés volt ezt a pályát megépíteni.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

50 csapat a szezonban

2024. 06. 12. | Munkatársunktól

Összesen ötven csapat fejezte be a küzdelmeket a Sopron városi kispályás labdarúgó-bajnokságban. A 2023/24-es szezonban 697 mérkőzést rendeztek, ezeke...

A hobbitól a versenyzésig

A hobbitól a versenyzésig

2024. 06. 12. | Rázó László

Egyre népszerűbb a röplabda városunkban. A SMAFC szakosztálya két csapattal alakult meg három éve, ebben a szezonban pedig már hat különböző együttes...