Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Miért az uszoda? – íme, a válaszok!
A szombati 2. Lőver Kupa úszóversenyen összesen 12 klub 220 sportolója vett részt. Sopronban rendszeresen tartanak hasonló megmérettetéseket, de már világbajnokság helyszíne is volt a Lőver uszoda. Fotó: Németh Péter

Az őszi–téli időszakban a látogatók száma havonta eléri a 20–23 ezret

Miért az uszoda? – íme, a válaszok!

| Munkatársunktól | Sport

Ebben a rendkívül nehéz helyzetben – mint erről már tájékoztattuk olvasóinkat – több önkormányzati intézmény átmenetileg szünetelteti szolgáltatásait. Az uszoda azonban teljes gőzzel üzemel. A miértekre kerestünk választ.

A Lőver uszoda Sopron egyik legújabb, s – mint az alábbiakban kiderül – legjobban kihasznált közösségi létesítménye, amelynek működtetése elengedhetetlenül fontos a város és környékének életében. A fürdő üzemmérnökségtől kapott adatok szerint az őszi–téli időszakban a látogatók száma havonta eléri a 20–23 ezret, a különböző versenyeken résztvevőkkel együtt pedig a 25 ezret. Ezek a számok önmagukban is jelzik, hogy milyen fontos intézményről van szó, hogy milyen jelentős szerepet tölt be a város életében. Azonban ha áttekintjük, hogy mi van a számok mögött, vagyis hogy milyen tevékenységek otthona az uszoda, akkor derül ki igazán fontossága.

Nos, akkor nézzük pontról pontra!

Magyar Úszó Szövetség Úszó Nemzet Program: Az uszodában is zajló program az ország 20 városában 2022 februárjában indult, és a magyar kormány támogatásával valósult meg. Célja, hogy 3 éven keresztül heti rendszerességgel tartson úszásoktatást gyermekeknek. A soproni uszodában működő foglalkozás a városból és annak vonzáskörzetéből hetente 1472 gyermeket vonz, 62 óvodai és iskolai osztályból.

Iskolai úszásoktatás: Több középfokú intézmény tart az intézményben testnevelésórát. A diákok száma heti szinten 200–300 fő.

Gyógyúszás mint gyógyászati szolgáltatás: A Lőver uszoda nyitása óta gyógyászati kezelőhelyként is üzemel. A gyógyúszásokon és foglalkozásokon közel 300-an vesznek részt hetente több alkalommal.

Versenysportolók úszása, triatlon: A Széchy Tamás Sportiskola 350–400 fős taglétszámával, közel 150 főnyi igazolt sportolójával kiemelt vendége az intézménynek. A versenyző sportolók hetente akár 10 alkalommal is edzenek, így heti 1500–2000 belépés kötődik hozzájuk.

Soproni Vízilabda Egyesület: Megközelítőleg 200 fős versenysportolói létszámával a második legnagyobb sportegyesület az uszodában, ők is minden hétköznap tartanak edzést. Ezzel heti szinten 6–800 fős létszámot jelentenek.

Rekreációs úszás: A versenysportoláson kívül az Aquarázs Rekreációs Sportegyesület nagyon széles korosztályt lefedve tart egészségmegőrző foglalkozásokat: taglétszáma 6–800 fő. Hetente 2–3 alkalommal látogatják az intézményt.

Soproni Syncro Sport Egyesület: Létszáma ugyan nem magas, de több tehetséges növendék került ki közülük.

Bébiúszás: Nagy múltra tekint vissza a hetente több alkalommal megrendezett, egészen csecsemőkortól működő speciális foglalkozás, mely során korai szakaszban megismerkednek a gyermekek a vízzel. Ez nemcsak a vízhez szoktatásban segít sokat a szülőknek, hanem a foglalkozás aktív immunerősítő folyamatot is elindít. Hetente 150–200 család is részt vesz a foglalkozásokon.

Sérült gyermekek úszása: Működik az uszodában egy speciális foglalkozás, amelyen fizikailag vagy mentálisan kisebb–nagyobb mértékben sérült gyermekeknek nyújtanak segítséget.

Aquafitness: Heti 3 alkalommal tartanak foglalkozást elsősorban időseknek, akik a vizes foglalkozás során ízületi és mozgásszervi panaszaikat tudják csökkenteni a medencében.

Vízilabda-mérkőzések és úszóversenyek: Havi rendszerességgel rendeznek vízilabda-mérkőzéseket, amelyek havi szinten mintegy 8–900 sportolót mozgatnak meg. Az úszóversenyeket a Magyar Úszó Szövetséggel és a Széchy Tamás Sportiskolával közösen szervezik. Ezeken több ezer rajttal számolhatunk, melyekre nemcsak az egész országból, hanem szinte egész Európából jönnek résztvevők. Ilyen versenyeken nemcsak a sportolók, hanem az érdeklődők is megtöltik a lelátókat. Hasonló megmérettetést az ősszel hármat rendeztek.

Jövő bajnokai edzőtáborok: A létesítménybe az ország számos területéről érkeznek kiemelt sportolók többhetes edzőtáborra, változó létszámmal.

Szabadidős úszás vagy hobbiúszás: A Lőver uszoda talán legfontosabb feladata, hogy lehetőséget adjon az egészségmegőrzés vagy sportcélú úszásigény kiszolgálására. Kedvező feltételek mellett a fiataloktól az idősekig a heti belépésük eléri a 2500-at.

A fenti számok meggyőzőek, s jól mutatják az uszoda kiemelt társadalmi szerepvállalását, jóval túlmutatva a sportban betöltött szerepén. Sokrétű tevékenységét olvasva nyitva tartása indokolt, ameddig lehetséges.

Kapcsolódó cikkek