Meghálálná a bizalmat

| Rázó László

A Sopron Basket játékosa, Varga Alíz közreműködésével kiharcolta a szereplést a júniusi Európa-bajnokságon a magyar női kosárlabda-válogatott. A sorsdöntő, Románia elleni mérkőzésen 11 pontot szerzett a 21 éves magasbedobó.

– A magyar válogatott kijutott az Európa-bajnokságra, mennyire volt elvárás ez a nemzeti csapattól?

– Először is hadd mondjam el, hogy hatalmas eredménynek tartom a kijutást a kontinenstornára! Tudtuk, hogy olyan csoportba kerültünk, amelyből lehetséges a kvalifikáció, és az is ismert volt, hogy az orosz és a fehérorosz együttes kiesésével komolyabb esélyeink vannak. A válogatott elvárta magától, hogy résztvevői legyünk az Eb-nek, és ez végül sikerült is.

– Minek köszönhető a sikeres selejtezősorozat?

– Így, hogy év közben kétszer, novemberben és februárban van összetartás, elég kevés idő áll rendelkezésünkre a válogatottnál. Más játékrendszert kell elsajátítaniuk a kosárlabdázóknak, mint a klubcsapataikban. Ismerjük egymást a csapattagokkal, sokakkal már az utánpótlás-válogatottaknál is együtt szerepeltünk, de lehetett érezni, hogy nem úgy mennek a passzok, nem volt akkora összhang. Ennek ellenére jól játszottunk, sokszor a szívünk vitt bennünket előre, nagyon akartuk az Eb-t a lányokkal. Rengeteget számított a hazai közönség mind az Izland, mind pedig a Románia elleni mérkőzésen.

– Az utóbbi selejtezőkön meghatározó tagja voltál a nemzeti együttesnek, hogy láttad a saját játékod?

– Nagyon örültem annak, hogy Székely Norbert szövetségi kapitány komolyabb játéklehetőséget adott az utóbbi időben. Korábban is voltam már válogatott, de csak kevés játékperc jutott nekem. Most viszont lehetett érezni, hogy számít rám a szakmai stáb, úgy érzem, megháláltam a nekem szavazott bizalmat.

– Ezzel a jó játékkal gyakorlatilag megváltottad a jegyed a júniusi szlovén–izraeli közös rendezésű Eb-re?

– Nem, szó sincs erről, sosem lehet benne biztos egy játékos, hogy ott lesz majd a 12-es keretben. A nyári összetartáson sok energiát fogok abba fektetni, hogy minél többet mutassak magamból. Sok jó játékos áll a szakmai stáb rendelkezésére, én azt ígérhetem, hogy minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy ott lehessek az Európa-bajnokságon.

– Negyedik évedet töltöd Sopronban, Euroliga-győztes vagy és felnőtt válogatott. Milyen céljaid vannak még a kosárlabdával?

– Úgy érzem, hogy az elmúlt négy szezon mindegyike más volt, rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem, komoly rutint szereztem. Meg kellett tanulnom azt is, hogy egy játékos életében vannak jobb és kevésbé sikeres időszakok, de ebből is építkezni kell. Ha például nem megy annyira a dobás, a többi játékelemben kell a csapat hasznára válnom. A szakmai stáb bizalmát folyamatosan érzem Sopronban, szeretném, ha az idei Sopron Basket is kihozná a szezonból a maximumot. A válogatottnál pedig az első számú célom, hogy ott legyek júniusban a magyar nemzeti együttes első Európa-bajnoki meccsén.

Teljes verzió