Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Magyar csapatoktól olasz edzőségig
Payer Jenő síremléke a Balfi úti evangélikus temetőben.

Payer Imre 21-szer szerepelt a válogatottban, Jenő egy NB I-es meccset játszott

Magyar csapatoktól olasz edzőségig

| Papp Győző | Sport

A múlt század elején, a magyar labdarúgás hőskorában volt egy testvérpár, akik nagyszerű karriert futottak be. Sopronkövesden Páyer Imre vendéglős és Müller Terézia gyermekeiként látták meg a napvilágot: Payer Imre – ő már így írta – 1888. június 1-jén, az öccse, Jenő pedig 1891. július 6-án.

Labdarúgóként Imre vitte többre, hiszen 21-szer szerepelt a magyar válogatottban, ahol 4 gólt szerzett, tagja volt az 1912-es stockholmi olimpián 5. helyezett együttesnek is. A Győri Egyetértés (mint ETO) 1908 augusztusában igazolta le, de még az év őszén a Soproni FAC színeiben is feltűnt. A tudósítás szerint októberben egymás ellen játszott a két testvér, Payer II Jenő az Egyetértés csatársorában, míg ­Payer I Imre a SFAC védőjeként – akkoriban még történtek ilyen villámigazolások. A párharcot 2–1-re a zöld-fehérek nyerték. Nem sokkal később Payer I az ETO kerületi bajnokcsapatának tagja lett. A Ferencváros 1910-ben első vidéki igazolásaként szerződtette. Egy nagyon rövid időre még visszatért Győrbe, azután újra a Ferencváros, majd a Wiener AC következett, végül a Zuglói AC-ben fejezte be a játékos pályafutását.

Hosszú ideig edzősködött Olaszországban, főleg másod- és harmadosztályú csapatoknál dolgozott, ismertebb klubjai voltak az Atalanta és az Udinese. Győrben hunyt el 1957 nyarán, a sporttörténetírásban sokáig nem volt ismert a halálozási helye és ideje.

Payer Jenő az ETO eredményes játékosa volt, de szerepelt a Tatabányában is, egyetlen NB I-es mérkőzését viszont a Terézvárosi TC színeiben játszotta. Győrben az ETO elismert vezetője lett, többek között az ő nevéhez fűződött az 1923-ban felavatott sporttelep létrejötte. A következő évben kilépett a vagongyárból, és a bátyjához hasonlóan olaszországi edzőségbe kezdett. Ennek alakulásáról többfajta adattal találkozni. Biztos pont benne a Cremonese, a klub krónikájában napjainkban is szerepel a neve. Vezetésével a csapat a második helyen végzett az Északi Liga B csoportjában a Juventus mögött, és egy osztállyal feljebb léphetett. A labdarúgás statisztikájával foglalkozó RSSSF.org szerint edzette továbbá az AC Udinese, a Savona, az US Fiumana és az AC Napoli gárdáját is, utóbbit 1937–1939 között, 1940-ben az ETO-t trenírozta. Ugyanakkor egy másik forrás szerint az 1933–34-es szezonban az olasz élvonal 18 csapatából 12-nél (!) magyar edző ült a kispadon, közülük Payer Jenő a 13. helyen végzett a Torinóval.

Magyarországra visszatérve előbb Győrben, majd Sopronban élt, itt is halt meg 1966. december 6-án, a sírja a Balfi úti evangélikus temetőben található.

Kapcsolódó cikkek

A 35. Sportgála díjazottjai

2024. 03. 03.

Idén is jutalmazta az önkormányzat azokat a sportolókat, akik az előző évben eredményesen képviselték városunkat országos és nemzetközi versenyeken. A...

Sporttörténet Sopronban

Sporttörténet Sopronban

2024. 03. 20. | Papp Győző

Részben az 1989-es páneurópai piknikre emlékezve rendezték 1990. október 14-én Sopronban a Magyarország–Németország női labdarúgó Európa-bajnoki selej...