Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Magyar bajnok Koch Péter
Koch Péter a tavalyi bronzérem után idén bajnoki címet nyert a Balatonon rendezett magyar ­bajnokságon Fotó: Cserta Gábor

Ekkora sikert az elmúlt 46 évben nem értek el a Fertő tavi vitorlázók

Magyar bajnok Koch Péter

| Rázó László | Sport

Aranyérmet szerzett az idei magyar bajnokságon Koch Péter, a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség versenyzője. Az Alsóörsön megrendezett versenyen több soproni fiatal is kimagaslóan szerepelt.

A bajnokságot 5 versenynapra írták ki, 12 futamot terveztek. Összesen 144 hajó nevezett, köztük 7 soproni gyermek: Koch Péter, Pécsi Koppány, Léderer-Vágó Lóránd, Meszner Csanád, Seidl Maximilian, Varga Botond és Huber Mátyás. A selejtező futamok alapján a mezőnyt kettéválasztották, egy „arany” és egy „ezüst” csoportra.

– A verseny első három napján nem érkezett megfelelő szél, így mindössze 4 selejtező futamot tudtak megrendezni – mondta Szalay Dániel vezetőedző. – A negyedik napon a két csoportban új verseny kezdődött. Koch Péter (Pepe) a selejtezők után kisebb hátrányba került. Aztán a negyedik nap magasabb fokozatba kapcsolt, és sokkal magabiztosabb vitorlázást mutatott be, tisztább rajtokkal. Az utolsó napon már a szél is tökéletes volt, Pepe pedig a megbeszélt stratégia alapján, kiváló versenyzéssel teljesítette a négy futamot, amelyek közül az utolsóra már úgy állhatott oda, hogy megszerezte a bajnoki címet.

A szakember hozzátette: a kimagasló eredmény nem előzmények nélküli, hiszen Koch Péter tavaly harmadik helyen végzett. A szülői csapat is nagyban segítette a munkát, és az is fontos, hogy nagyon összetartó, egymást segítő közösséget alkotnak a Fertő tavi optimistesek.

A bajnoki cím mellett további soproni sikerek születtek az „arany” csoportban: Pécsi Koppány szintén élete legjobb bajnoki eredményét vitorlázta, és 17. lett a 144 hajóból. Léderer-Vágó Lóránd hatalmasat küzdve 61. helyen végzett.

Az „ezüst” csoportban vitorlázó fiatalok is szépen szerepeltek: Seidl Maximilian negyvenötödik, Meszner Csanád hatvanegyedik, Varga Botond pedig hatvanharmadik helyezést ért el. Huber Mátyásnak verseny közben haza kellett utaznia.

– Fertő tavi vitorlásként országos bajnoki címet tudtunk elhozni a Balatonról! Ez azért is óriási eredmény, mert még soha nem fordult elő az optimist hajóosztály 46 éves hazai történetében – tette hozzá a vezetőedző.

Kapcsolódó cikkek