Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lettországot is magabiztosan verte a magyar válogatott Sopronban

Lettországot is magabiztosan verte a magyar válogatott Sopronban

| Munkatársunktól | Sport

A Sopronban zajló U18-as A-divíziós Európa-bajnokság második játéknapján a magyar válogatott 85-53-ra verte Lettországot és ezzel megszerezte második győzelmét.

Lett találattal indult a mérkőzés, de Gereben Lívia büntetőivel és Mérész Beatrix duplájával 5-2-re fordított a magyar válogatott. Ekkor már túl voltunk egy lett sportszerűtlen hibán is. Kifejezetten keményen kezdte meccset riválisunk. A folytatásban Lelik Réka növelte az előnyt, majd ismét Gereben és Mérész következett. Öt perc után már 15-6-os előnyben volt a magyar válogatott. Révész kiemelkedő első negyedet teljesített, egymaga 11 pontot szerzett. 10 perc után 14-10-re vezettünk a lepattanónkban. Különösen a 6 támadólepattanót érdemes kiemelni. A 7 gólpasszra és a 3 szerzett labdára mindössze 5 eladott labda jutott. A legnagyobb különbséget 22-8-nál jegyezhettük fel. Az utolsó másfél percben egy-egy eladott labdát megbüntetett riválisunk, de a 22-14-es állás és különösen a játék képe igencsak biztató volt.

 A második negyedet Karagits Kira, Czukor Dalma és Juhász Dorka pontjai vezették fel. Ez azt jelentette, hogy 29-14-nél már 15 pontos előnnyel gazdálkodhatott válogatottunk. Ezt követően a letteknek a Septe, Gulbe, Rozentale trió vezérletével még akadt egy felzárkózásuk, de 10-11 pontnál közelebb nem kerültek. Ezt nem adja vissza a statisztika, de a mérkőzés egyik döntő periódusának egyértelműen ezek a percek tekinthetőek. Ekkor ugyanis megtorpant támadásban a magyar válogatott, de a védekezésben nem voltak kihagyások és így ellenfelünk sem tudott közelebb kerülni. 36-25 után a félidő hajrájában büntetőkkel és Dúl Panka duplájával növelték az előnyt a magyar lányok. Egy 6-1-es sorozat eredményeként 42-26-ra vezettünk.

A harmadik negyed első találatát Juhász Dorka szerezte, de ezt követően Septe 5 pontjával 44-31-re visszajöttek a lettek. Gereben és Mérész növelte a különbséget. Mérész a harmadik etap végén már 17 egységnél járt, úgy, hogy mindössze három mezőnykísérletet hibázott el a 10 vállalásából. Amikor Juhász egy büntetőt értékesített, 51-31-nél elérte a 20 pontot a differencia. A harmadik etap második fele Lelik Réka villanásait hozta, aki két találata mellett gólpasszokkal is segítette a társait. A játékrész végén már 5-nél járt. Karagits büntetőivel 59-33-nál 26 ponttal vezetett válogatottunk, mely a játék minden elemében riválisa fölé nőtt ekkor. A harmadik negyed hajrájában ugyan 19 pontra felzárkóztak a lettek, itt egy magyar sportszerűtlen fault is jött, de összességében a siker nem forgott veszélyben.

A záró szakasz elején három percig mindössze Dúl duplájával nőtt pontjaink száma, de ezt az időszakot a lettek sem tudták igazán kihasználni. 63-46-nál közelebb nem kerültek. Ezt követően Juhász, illetve Kányási Veronika és Varga Kamilla pontjaival visszaállt a 20 pont feletti különbség. Az első napon a törökök ellen a magabiztos előnyből valamennyit leadott válogatottunk. Ezúttal azonban az utolsó 4-5 percre is lendületben maradt csapatunk. Betalált Boros Dorka, majd Juhász ziccerével 78-48-nál 30 ponttal vezettünk. Ez egy 15-2-es széria volt így zárásul. Az utolsó fél percben pedig egy lett tripla és Mérész 2+1-es helyzete alakította ki a végeredményt. Az előzetes várakozásoknál lényegesen nagyobb különbséggel, helyenként kifejezetten jó játékkal aratott magabiztos győzelmet válogatottunk. Folytatás hétfőn 18 órától Görögország ellen.

Forrás: wbasket.hu.

Kapcsolódó cikkek