Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Korosztálya legjobbja
Úry Bálintnak az a célja, hogy részt vegyen a 2022-es téli olimpián Pekingben.

Úry Bálint szülei hobbi szinten síeltek, kisgyerekként magukkal vitték

Korosztálya legjobbja

| Madarász Réka | Sport

Világbajnoki címet szerzett az U18-asok mezőnyében óriás-műlesiklásban a soproni Úry Bálint. A 18 éves fiú – a családi hagyományokat követve – fogorvosnak készül.

– A világ minden tájáról – Japánból, Albániából, Romániából, Thaiföldről, Törökországból, Puerto Ricóból, Tajvanból, Hongkongból és Portugáliából – érkezett, közel száz versenyző közül lettem a korosztályom legjobbja, ami azért is óriási eredmény, mert ugyanazt a jeges, meredek, technikás pályát kellett teljesítenünk, mint a korábban megrendezett férfi világkupa résztvevőinek – mesélte Bálint.

A bulgáriai Banskóban megrendezett junior alpesisí-világbajnokságon Bálint az U21-es síelők között a 30., honfitársa, Beszterczey Kristóf pedig a 42. helyen végzett óriás-műlesiklásban. A soproni fiú szlalomban 20. lett. Sikeréről lapunkban is beszámoltunk (A lejtők királya, Soproni Téma, 2021. március 10.).

Az ifjú tehetség elmondta: a szülei hobbi szinten síeltek, és már hároméves korában magukkal vitték a hegyekbe. Ahogy a szél belefújt a hajába, azonnal beleszeretett a sportágba. A többszörös magyar válogatott, Benkő Alpár édesapja, István azonnal felfigyelt a fiúban rejlő tehetségre, és elkezdett vele foglalkozni. Következő edzője a Rozmaring SE-nél Kővári Enikő volt, akit David Fill és Dietmar Thöni követett. Erőnléti edzéseket a svájci női síválogatott edzője, Eichberger Péter tart neki immár két éve, és az eredmények magukért beszélnek.

Teniszedzője, Úr Csaba nemcsak trénerként, hanem emberként is a példaképe.

– Az Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi Technikum és Művészeti Szakgimnáziumban tanulok, és ezúton is szeretném megköszönni tanáraim támogatását, akik – bár tudják, hogy a síelés mennyire időigényes – megértőek velem szemben – tette hozzá Bálint. – A következő célom, hogy részt vegyek a 2022-es téli olimpián Pekingben, távlati tervem, hogy folytassam a családi hagyományokat. A nagymamám fogtechnikus, mindenki más a családomban fogorvos, úgyhogy én sem szeretnék eltérni ettől az iránytól.

Kapcsolódó cikkek