Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Klasszis harminc pár cipőért
Iwona Jablonska két szezont töltött Sopronban, a csapat egyik legjobbjának számított.

A Sopronban töltött időszak mély nyomot hagyott Iwona Jablonskában

Klasszis harminc pár cipőért

| Papp Győző | Sport

Az 1989/90-es bajnokság előtt több új játékos érkezett a Soproni Postás női kosárlabdacsapatához, az egyikük a lengyel válogatott, Poznanban játszó 30 éves Iwona Jablonska volt, akihez nagy reményeket fűztek a zöld-fehérek.

Iwona Jablonska leigazolása nem volt egyszerű. A férjét edzőként érvényes szerződés kötötte ahhoz a klubhoz, ahol Iwona is kosarazott, a kislányuk pedig éppen iskoláskorú lett, így több akadályt kellett megugrani, hogy a játékos Sopronba tudjon szerződni.

A korábban a legszebb lengyel kosarasnak megválasztott Iwona végül a kislányával érkezett meg hozzánk. Olát a Fenyő téri iskolába íratták be úgy, hogy természetesen egy szót sem tudott magyarul. Fél év elteltével azonban szinte hibátlanul beszélte a nyelvünket, nem úgy, mint az anyukája, aki lassabban haladt a tanulással.

– Számomra örökre emlékezetes marad az, ami Iwona idejövetele után másfél hónappal egy külföldi felkészülési tornán történt – emlékezett Németh Emil egykori sportköri elnök a Soproni Postásról szóló könyvében. – A lengyel hölgy ideigazolásában is közreműködő Phillipovits Erzsi technikai vezetőnknek feladatul adtam, mielőbb tanítsa meg Iwonát a legszükségesebb magyar kifejezésekre. Ezen a bizonyos tornán kíváncsi voltam, hogyan állnak a magyartanulással. Megdöbbenésemre helyette Phillipovits Erzsi tanult meg lengyelül, olyan folyékonyan társalogtak Iwonával, hogy a szám is tátva maradt.


A Postás 30 pár ­Reebok cipővel fizetett a poznani csapatnak Jablonskáért. Az még az elnök számára is rejtély maradt, hogy a klub technikai vezetője ezeket hogyan tudta behozni Szlovéniából, majd három határon át kijuttatni Poznanba.

Mindenesetre elmondhatjuk: Jablonska megérte az árát, a két idény alatt, amíg soproni színekben játszott, a csapat egyik legjobbjának bizonyult. A zöld-fehérek kényszerűségből az 1990/91-es szezont az NB II-ben töltötték, de Jablonska oda is a csapattal tartott, az időközben Sopronba költöző férje pedig az együttes edzője lett. Aztán elsősorban a kislányuk tanulmányai miatt abban az évben visszatértek Lengyelországba.

A Sopronban töltött időszak mély nyomot hagyott a házaspárban is. A poznani wyborcza.pl által velük készített hosszabb interjúban évekkel ezelőtt is gyönyörű városként említették Sopront, és dicsérték országunkat. A magyar konyha iránti szenvedélyüket is magukkal vitték. Ha gulyásleves és paprikás csirke került az asztalukra, akkor azt jelentette: Jablonskiéknál ünnep van... 

Kapcsolódó cikkek

A 35. Sportgála díjazottjai

2024. 03. 03.

Idén is jutalmazta az önkormányzat azokat a sportolókat, akik az előző évben eredményesen képviselték városunkat országos és nemzetközi versenyeken. A...

Sporttörténet Sopronban

Sporttörténet Sopronban

2024. 03. 20. | Papp Győző

Részben az 1989-es páneurópai piknikre emlékezve rendezték 1990. október 14-én Sopronban a Magyarország–Németország női labdarúgó Európa-bajnoki selej...