Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kincskeresés a szabadban

Kincskeresés a szabadban

| Czetin Zoltán | Sport

892 magyar és 3017 nemzetközi találat. A 73 éves soproni, nyugdíjas gépész, Schöll Károly ennyi geocaching-ládát talált meg azóta, hogy elkezdte űzni ezt a hobbit.

– Miről szól a geocaching?

– Ez egy nemzetközi játék, amely során valaki elrejt egy vízhatlan dobozt a természetben, a városban vagy bárhol, és azt a többi ember megkeresi. Én az interneten bukkantam rá a játékra. A fiammal hamarosan el is indultunk, és a Bécsi-dombon megtaláltuk az első ilyen ládát. Nem olyan egyszerű egyébként a feladat, mert ezek a GPS-adatok csak egy párméteres körzetet határolnak be, és van olyan láda, ami akkora, mint egy gyűszű. Sopron pár kilométeres térségében amúgy 40–50 láda található.

– Ha megjelenik a környéken egy új láda, akkor azonnal felkerekednek?

– Az első megtalálóé a piros egyes, a résztvevők internetes adatlapján is egy piros egyes van feltüntetve a neve mellett. Nekem körülbelül 15 darab van. Újabban a fiatalabb ládászok már odaírják az új ládák mellé, hogy nem is indulunk el, mert Karcsi bácsit megelőzni úgysem lehet. Egyszer úgy jártam, hogy itthon voltak a fiamék, amikor este fél 10-kor jelent meg az e-mail, hogy a Várhelynél új láda van. Már felöltöztünk és indultunk is volna, csak akkor jutott eszünkbe, hogy kijárási tilalom van. Maradt reggelre. Fél 5-kor útra keltünk, így is meglett a piros egyes.


– A játék tavaly volt 20 éves Magyarországon, volt valami különleges attrakció 2021-ben?

– Az országos egyesület úgy határozott, hogy minden megyében és Budapesten elrejt egy-egy jubileumi ládát. A kiírás szerint, aki mind a húszat megtalálja, ajándékot is kap. Harmincheten kerestük és találtuk meg végül az összeset.

– Ha valaki kedvet érez a játékhoz, megkeresheti Önt, tud segítséget kérni?

– Igen. Az egyesületnek én vagyok a soproni mentora. A geocaching.hu oldalon megtalálhatók az elérhetőségeim is.

A geocaching ládákban naplófüzet és íróeszköz, valamint kisebb kincsek vannak. Ezt a megtaláló elviheti magával, de helyette egy másik ajándékot kell elhelyeznie. Léteznek virtuális geoládák, amelyeket olyan helyre telepítenek, ahová nem lehetne rongálás nélkül ládát elhelyezni. Magyarországon közel 5000 láda található.

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.