Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kezdőrúgás „Matthews”-tól
Soproni (Scheidl) József élete összekapcsolódott a SFAC-cal.

Kezdőrúgás „Matthews”-tól

| Papp Győző | Sport

Régi (BSZKRT) – Kovács (REAC), Berta (Tokodi VSC) – Lágler (M. Pamut), Bohus (Attila FC), Király (BSZKRT) – Soproni (SFAC), Kiss (FTC), Kállai (UTE), Bérczes (PVSK), Csutorás (Herminamezei AC). Bizonyára kevesen vannak, akik ebből az összeállításból kitalálják, melyik labdarúgócsapatról van szó…

Nos, az 1936-os berlini olimpián ez a tizenegy képviselte a magyar színeket. Igaz, nem sok sikerrel, mert a lengyelektől elszenvedett 3–0-s vereség egyben a búcsút is jelentette a számukra. Az újságok tanúsága szerint erről a soproni játékos tehetett a legkevésbé: „Egyedül a Soproni-Seidl elégített ki a magyar olimpiai futballcsapatban.”.

A legendás Scheidl – mert valójában így írta a nevét – József annak idején a Foci7 hasábjain idézte fel nekem az emlékeit: „Bizony régen volt, amikor elkezdtem a focit. 1928-ban igazolt le a SFAC, egy évvel később, tizenhat évesen már az első csapatban játszottam. Az első meccset sohasem felejtem el. Pápán 4–2-re győztünk a Kinizsi ellen, én két gólt rúgtam. Nagyon örültem, nem így az apám, aki tiltotta a játékot, borotvaszíjjal megvert, egy hétig viseltem a nyomát… Persze, ez sem tántorított el a folytatástól. Volt úgy, hogy az NB II-ben az addig veretlen ETO-t Győrött 4–2-re győztük le. A soproni szurkolók a vasútállomástól a Pannónia Szállóig a vállukon vittek bennünket. Cipész volt a szakmám, így a saját készítésű csukában lőttem a gólokat.”.

A Hungária körúton 1935-ben Budapest–Vidék válogatott mérkőzést rendeztek, amelyen Zsengellér oldalán ő volt a vidékiek jobbszélsője. 7–2-re megverték a fővárosiakat, ennek köszönhette, hogy bekerült az olimpiai keretbe is.

Különböző nagycsapatoktól csábítóbbnál csábítóbb ajánlatokat kapott. Hívta például a Ferencváros és az Újpest, ám az osztrák Rapid anyagiakban még őket is alaposan túllicitálta. Ő azonban nem akarta feladni a soproni városházi állását, inkább hű maradt a leghűségesebb városhoz.

„Ötvenhárom évesen vonultam vissza az aktív játéktól. Ezért hívtak soproni Matthews-nak” – utalt annak idején az angolok szintén idős korában is futballozó neves jobbszélsőjére.

Kedvenc klubja, a SFAC 1990-ben ünnepelte fennállásának 90. esztendejét, ebből az alkalomból – a városi sportvezetés invitálására – május 27-én az SSE–ZTE NB II-es mérkőzésen a legenda végezte el a kezdőrúgást. Az 1800 néző óriási ovációban részesítette a 77 éves, egykori kiváló csatárt. Az első jó passzal meg is adta a kellő lökést a kései utódoknak, akik a 4–2-es győzelemmel a tavasz legjobb meccsét játszották Sopronban.

Scheidl József 2000-ben hunyt el Sopronban. 

Kapcsolódó cikkek