Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Karate: a jellem fejlesztése a cél

Karate: a jellem fejlesztése a cél

| Pluzsik Tamás | Sport

A Shotokan Karate Dojo Sopron klub is megemlékezik a nemrégiben elhunyt Antal János Shihan kilencdanos karatemesterről.


– „A karate célja nem a győzelem, hanem a gyakorlatok tökéletesítése és a jellem fejlesztése”, hirdeti Funakoshi Gichin japán harcművész, a modern karate megalkotója; ennek szellemében dolgozunk mi is – hangsúlyozta Bozza József kétdanos shotokan karatéka.

Bozza József 1983-ban ismerkedett meg a sportág alapjaival: – A közelmúltban 79 éves korában elhunyt Antal János Shihan, kilencdanos karatemester, a ma­­gyar shotokan karate megalapítója volt a mi mentorunk is, ezért úgy gondolom, úgy gondoljuk, hogy illő megemlékezni róla. Őszinte, szókimondó és nagyon kemény mester volt, 1956-ban harcolt a szovjet megszálló csapatok ellen is, ezért el kellett hagynia az országot. Belgiumban telepedett le, de a hetvenes évek közepétől gyakran járt haza, így ő hozott először japán mestert is közénk. Sokat köszönhetünk neki, többek között arra is megtanított bennünket, hogy miként lehet pótolni az esetleges technikai hiányosságokat: szívvel, lélekkel és akarattal. Az ő tanítása, életfilozófiája túltekint a tatamin, és mi itt, Sopronban is ezt szeretnénk folytatni.

Bozza József a sportsikerek mellett arra is tanítja a Shotokan Karate Dojo Sopron klub fiataljait, hogy váratlan helyzetekben is mindig higgadtan, a konfliktust lehetőség szerint kerülve, de ha kell, akkor mindig a lehető legjobb megoldást választva védjék meg magukat. Ez adott esetben, mint mondta, fokmérője lehet annak, amit az edzéseken elsajátítottak.

Bozza József a szintén feketeöves Bendes Attila edzőtársával (felvételünkön), egykori tanítványával mostanság építi újjá az egykoron közel száz fővel is mű­­ködő szakosztályt, ezért csütörtökönként, a ké­­ső délutáni órákban várják a harcművészet, a shotokan ka­­ra­­te iránt érdeklődő fiatalokat a Tóth Antal-iskola tornatermében.

Kapcsolódó cikkek

Bajnoki elődöntőben

Bajnoki elődöntőben

2024. 04. 03. | Munkatársunktól

Folytatja remek szereplését a Sopron Basket női kosárlabdacsapata: Gáspár Dávid tanítványai a Magyar Kupa megszerzése után bejutottak a bajnoki negyed...