Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hosszabbítás minden fronton
A Diósgyőr ellen két hosszabbítás után tudott nyerni a Sopron Basket Fotó: dvtk.hu

Török Zoltán: Mostantól a Magyar Kupa és a bajnokság mérkőzéseire koncentrálunk

Hosszabbítás minden fronton

| Rázó László | Sport

Hosszabbítás: ez volt a kulcsszó a Sopron Basket életében az elmúlt napokban. A klub tudatta, hogy a szakmai stáb és Briann January is meghosszabbította szerződését. Közben a FIBA megbüntette a csapatot, amiért nem vállalta az olasz Schio elleni mérkőzést.

Az már az eddigi eredmények alapján eldőlt, hogy a Sopron Basket az első, a DVTK pedig a második helyet szerzi meg a női bajnokság alapszakaszában. Így valójában tét nélküli meccset játszottak a felek vasárnap Diósgyőrben. A meccs nem indult jól védekezés szempontjából: a soproniak szokatlanul sok, 30 pontot kaptak az első etapban. Szünetre aztán rendezte a sorokat Gáspár Dávid, a harmadik negyed azonban ismét a miskolciaké volt. A hajrára megint beleerősített a vendégcsapat: Határ 14, Dupree 17, az ezúttal is megállíthatatlanul kosarazó „Jeca” ­Brooks pedig 29 pontot szerzett a meccsen. Döntetlen után az első hosszabbítás is egálra végződött. Jöhetett az újabb extra játékidő, amelyben már látszott a fáradtság a csapatokon. A végét aztán a Sopron bírta jobban, az utolsó kosarat Dubei Debóra szerezte. A végeredmény: Aluinvent DVTK Miskolc – Sopron Basket: 91–95. 

– Voltak hibáink, de Miskolcon mindig nagy eredmény a győzelem. A szurkolók ismét fantasztikus hangulatot teremtettek, és láthatták, hogy igazi, vérre menő küzdelem zajlik a pályán – mondta Gáspár Dávid vezetőedző.

Március 5-én, csütörtökön ismét összecsap a két együttes: ezúttal semleges pályán, a Pécsett megrendezendő Magyar Kupa negyeddöntőjében lépnek majd pályára. A döntőnek is beillő mérkőzés 15.30-kor kezdődik.

Büntették a Sopron Basketet 

Mint arról lapunk is beszámolt, a Sopron Basket klubvezetése úgy döntött, hogy az Euroliga utolsó csoportmeccsére nem utazik el az olasz Schio elleni összecsapásra, amelyet a FIBA által ajánlott helyszínen, Szlovéniában rendeztek volna meg. Török Zoltán elmondása szerint elővigyázatosságból nem szerettek volna érintkezni olyan emberekkel, akik a koronavírus által leginkább érintett észak-olaszországi területről érkeznek.

A soproni példa „ragadós” volt: a bejelentést követően néhány órával a lett TTT Riga vezetése is úgy döntött: nem utaznak és nem játszanak meccset Szlovéniában a Velence ellen.

A nemzetközi szövetség tudomásul vette a két csapat döntését, azonban várható volt, hogy itt még nincs vége az ügynek. És nem is maradt el a retorzió: a FIBA döntése értelmében a Schio – Sopron Basket meccset 20–0 arányban az olasz csapat nyerte, sőt, a magyar együttes még a kiállásért járó egy pontot sem kapta meg. Ez egyben azt is jelenti, hogy a soproni klubnak véget ért a nemzetközi szereplés, hiszen így a 7. helyen végzett az Euroliga-csoportban, ami nem ér továbbjutást.

– Minden eshetőséggel számoltunk a döntésünk meghozatalakor, érdemben csak az idei Euroliga-sorozat lezárása után szeretném kommentálni a ­FIBA döntését – mondta Török Zoltán ügyvezető. – Mostantól a Magyar Kupa és a bajnokság küzdelmeire koncentrálunk.

January Sopronban marad: Szépen alakul a Sopron Basket jövő évi csapata: több kulcsjátékos már elkötelezte magát a 2020/2021-es szezonra, időközben pedig az is biztossá vált, hogy a csapat első számú irányítója, Briann January is soproni színekben kosarazik jövőre. A klub közleménye szerint January fél év alatt alapemberré vált Sopronban, olyan játékosról van szó, aki tökéletesen illeszkedik a csapat stílusához, és képes volt átvenni a klub filozófiáját.

Gáspár Dávid is folytatja: A Sopron Basket az elmúlt hetekben folyamatosan jelentette be a csapat kulcsjátékosainak szerződéshosszabbítását. Múlt héten az is eldőlt, hogy a szakmai stáb sem változik. Közölték ugyanis, hogy a következő szezonban is Gáspár Dávid lesz a vezetőedző, segítője Laczka Miklós lesz. Az erőnléti edzői teendőket továbbra is Szegedi Róbert látja el, stáb szakmai mentora pedig jövőre is Stevan „Pista” Karadzic lesz. Török Zoltán ügyvezető szerint ez a lépés is jelzi, hogy a klub elkötelezett a megkezdett munka folytatására. 

Kapcsolódó cikkek

A 35. Sportgála díjazottjai

2024. 03. 03.

Idén is jutalmazta az önkormányzat azokat a sportolókat, akik az előző évben eredményesen képviselték városunkat országos és nemzetközi versenyeken. A...

Sporttörténet Sopronban

Sporttörténet Sopronban

2024. 03. 20. | Papp Győző

Részben az 1989-es páneurópai piknikre emlékezve rendezték 1990. október 14-én Sopronban a Magyarország–Németország női labdarúgó Európa-bajnoki selej...