Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Győztes soproni vitorlázók
A Gmeiner István – Kő Tamás páros „La-ola” nevű hajójával idén országos bajnoki címet szerzett. Fotó: Cserta Gábor

Tíz éve versenyez együtt a Gmeiner István – Kő Tamás páros

Győztes soproni vitorlázók

| Rázó László | Sport

Országos bajnoki címet szerzett a kalóz hajóosztályban a Gmeiner István – Kő Tamás páros. A Magyar Vitorlás Szövetség által Balatonfüreden rendezett ob rendkívül szoros versenyt hozott, a soproni vitorlázók végül egyetlen pont előnnyel végeztek az első helyen.

A kalóz hajóosztályban 12 futamot terveztek az idei országos bajnokságon, végül 11-et meg is tudtak rendezni. A Gmeiner István – Kő Tamás páros számára kedvezően indult az ob, hiszen erős szél volt az első napokban.

– A kalóz hajóosztályban fontos, hogy a versenyzők a testsúlyukkal tudják egyensúlyozni a hajó megdőlését, amelyet az erős szél okoz – mondta Kő Tamás. – Minél kevésbé dől meg a hajó, annál kevesebbet veszít a sebességéből. Nálunk megvolt a kellő testsúly ahhoz, hogy erős szélben is jó futamokat tudjunk menni. A négynapos verseny első két napján nagyon jól mentünk, három futamgyőzelmet szereztünk, az első két nap nem végeztünk harmadik helynél rosszabbul. A második két napon aztán már nem volt olyan jó szél, a futamaink sem sikerültek a legjobban, de az összetettben egy pont előnyünk megmaradt, amit nem is gondoltunk volna az utolsó futamot követően.

Kő Tamás a páros úgynevezett „legénység” tagja, Gmeiner István pedig a „kormányos” teendőket látja el a csapaton belül. A soproni egység a „La-ola” elnevezésű hajójával nyerte meg az országos bajnoki címet.

– 10 éve vitorlázunk együtt Istvánnal, az összeszokottság sokat ért a mostani ob-n is – folytatta Kő Tamás. – Az elmúlt években voltunk mindenféle helyezettek hatodiktól második pozícióig, most viszont végre sikerült feltennünk az i-re a pontot. A feltételek idén adottak voltak, az elején nagyon elkaptuk a fonalat, ennek köszönhető a bajnoki cím megszerzése.

A páros különleges élménnyel is gazdagodott az eredményhirdetésen: nagy szervezkedés zajlott a háttérben, amelynek köszönhetően végül mindkét vitorlázó családja ott lehetett, amikor átvették a bajnoki címért járó érmeket.

Az olimpiai ezüst történelmi siker

A Fertő Tavi Vitorlás Szövetség edzője, Szalay Dániel szerint csak szuperlatívuszokban lehet beszélni a tokiói olimpián vitorlázásban ezüstérmet szerző Berecz Zsomborról.

A szakember azt mondta: ma már az is siker, ha egy versenyző ki tud jutni az ötkarikás játékokra, a pontszerző helyek valamelyikén végezni pedig hatalmas fegyvertény.

– Berecz Zsombor finn dingi hajóosztályban elért ezüstje felért egy olimpiai arannyal – hangsúlyozta Szalay Dániel. – Szerintem Zsombor boldogabb volt a második helyezéssel, mint a brit versenyző, aki végül az összetettben megszerezte az elsőséget. A hazai vitorlássportnak óriási eredmény az olimpiai érem, hiszen a vitorlázás nem tartozik a tradicionális magyar ötkarikás sikersportágak közé. 1980-ban a Detre fivérek szereztek egy bronzot, de az egy csonka olimpia volt.

Szalay Dániel hozzátette: ismeri Zsombort, tudja, hogy mennyire fanatikusan készült az olimpiára. Négyhetes időbeosztást készített, három hétig intenzíven vitorlázott spanyol vagy görög vizeken, majd egy hétre tért haza feltöltődni. A szakember bízik abban, hogy az olimpiai ezüst a hazai vitorlázósportban is pozitív folyamatokat indít el, hiszen már a Magyar Olimpiai Bizottság is kiemelt sportágként tekint a vitorlázásra.

Kapcsolódó cikkek