Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Győzelmek az Euroligában
A Sopron Basket fantasztikus formában játszott, és mindkét mérkőzését megnyerte a soproni Euroliga-csoportkörben.

Jövő héten városunkban játszik a Sopron Basket a Galatasaray ellen

Győzelmek az Euroligában

| Rázó László | Sport

A rendezés és a hazai csapat két mérkőzése is fantasztikusan sikerült a városunkban tartott női kosárlabda Euroliga-csoportkörben. A Sopron Basket a Bourges Basket és a Basket Landes ellen is diadalmaskodott.

A koronavírus-járvány miatt „buborékrendszerben” szervezték a zárt kapus meccseket: ez azt jelentette, hogy kizárólag a csapatok, edzők, stábtagok, technikai személyzet és természetesen a népes szervezői gárda találkozhatott egymással a lebonyolítás során. A négycsapatosra tervezett csoportkör végül három együttesre szűkült, hiszen koronavírusos esetek miatt a Galatasaray nem utazhatott el városunkba.

A Sopron Basket így két francia együttessel csapott össze az első számú európai kupasorozat keretében. A Bourges Basket elleni mérkőzésen mutatkozhatott be a Határ Bernadett pótlására igazolt Glory Johnson. A meccsen mindkét csapat keményen védekezett, jobbára Fegyvernekyék vezettek, de csak néhány pontos különbség alakult ki, a harmadik negyedben pedig a vendégek tettek szert egypontos előnyre. A soproni pontfelelősök azonban jó napot fogtak ki: Williams 19, January 18, Brooks pedig 17 pontot szerzett. A legnagyobb különbség a meccs végére alakult ki, a végeredmény: Sopron Basket – Bourges Basket: 70–60.

A győzelem után három nappal következhetett a másik gall együttes, a Basket Landes elleni összecsapás. Ezen a mérkőzésen azonnal magához ragadta a kezdeményezést a hazai csapat, tíz pont körüli különbség alakult ki a felek között. Ez csak a harmadik negyedben csökkent minimálisra, utána a hajrában ismét a Sopron szája íze szerint alakult a találkozó. Gaby Williams 18 pontot és négy hármast szerzett, Jeca Brooks pedig szintén 18 egységgel terhelte meg az ellenfél kosarát. A végeredmény: Sopron Basket – Basket Landes: 70–59.

A négyes csoport második körének mérkőzéseit januárban rendezik, a helyszín egyelőre kérdéses, jelenleg a bourges-i rendezés tűnik leginkább valószínűnek.

Gáspár Dávid: elégedett vagyok

Összességében elégedett a Sopron Basket Euroliga-mérkőzéseivel Gáspár Dávid. A csapat vezetőedzője azt mondta: a két győzelem nagyon komoly sikert jelent, ezzel együtt nem volt végig tökéletes az együttes játéka.

– Néha bizony akadozott a gépezet, ez több tényezőnek is köszönhető – kezdte az edző. – Egyrészt Glory Jonhson személyében új játékost kellett beépíteni a csapatba, másrészt nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a járványhelyzet miatt sokat hagytak ki a játékosok, csapatszinten pedig nem tudtunk minőségi edzésmunkát végezni. Ilyen körülmények között még értékesebb a két győzelmünk.

Gáspár Dávid szerint fontos, hogy ezen a két meccsen testközelből is megtapasztalták, mennyire erős idén a nemzetközi mezőny. Ugyanakkor a koronavírus alapvetően határozza meg a csapatok sorsát, játékerejét: van olyan együttes, amelynél még nem is voltak megbetegedések, és ott a Galatasaray példája, amelynél úgy tűnt, hogy minden rendben van, mégis közvetlenül a soproni csoportkör előtti napokban derült ki, hogy nem vehetnek részt a küzdelmekben.

– Az edzésmunkát is nagyban befolyásolja a vírus megjelenése egy-egy csapatnál – tette hozzá a szakember. – Meghatározó játékosok eshetnek ki, mint ahogy nálunk most is hiányzott Határ Betti. Kérdés, hogy előfordulhat-e nálunk újbóli megbetegedés, mert akkor megint változik a helyzetünk. Abban bízom, hogy mindenki egészséges marad csapatunkban a következő időszakban. Így el tudjuk végezni a legmagasabb szinten is szükséges, minőségi edzésmunkát. Ez esetben fejlődő pályára állhat együttesünk, és reményeink szerint a héten esedékes bajnoki mérkőzéseken is nyerni tudunk.

A Sopron Basket szerda este fél 8-tól a Vasas Akadémia otthonában pótolja be az 5. fordulóból elhalasztott mérkőzést. A meccsnaptár szerint december 12-én, szombaton a PINNK-Pécsi 424 ellen idegenben lép pályára Gáspár Dávid együttese.

Visszatér a buborék

A nemzetközi szövetség nagyra értékelte a soproni rendezésű Euroliga HUB-ot, azaz a csoportkört, ennek köszönhetően újabb Euroliga-mérkőzések helyszíne lesz városunk. A Galatasaray és a Sopron Basket részvételével december 13., vasárnaptól Sopronban folytatódik a „buborék”. A mérkőzések kedden és csütörtökön 14.30-tól kezdődnek. Az M4 Sport mindkét találkozót élőben közvetíti.

Kapcsolódó cikkek