Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gyalogoljunk minél többet!

Javítja a szellemi teljesítőképességet, erősíti a szív- és érrendszert

Gyalogoljunk minél többet!

| Köves Andrea | Sport

Sopronban számos szervezett túra várja az erdőjárókat, és a mindennapokban is egyre többen felfedezik: a rendszeres gyaloglás milyen sok jótékony hatással bír életkortól függetlenül.

Dr. Amberger Erzsébet évtizedekig dolgozott Sopron tiszti főorvosaként, elkötelezett híve a gyaloglásnak, a túrázásnak. Nem véletlenül lett a Soproni Gyalogló Idős Klub arca. Szívesen beszélt a témáról.

– Sokan nem tekintenek igazi sporttevékenységként a gyaloglásra, hogyan vélekedik minderről?

– Több kutatás igazolta: 10.000 lépés felér egy konditermi edzéssel. Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mit tart sporttevékenységnek, az a lényeg, hogy mindenki mozogjon, sportoljon, hiszen az egészség megőrzésének ez az egyik legígéretesebb kulcsa. Természetesen az életkor behatárolja a választható mozgásformát, de az biztos: idősebb korban a leginkább ajánlható a gyaloglás, ami a sport egy kíméletes formája.


– Milyen jótékony hatással bír a rendszeres gyaloglás?

– Ha rajtam múlna, receptre írnám fel, karbantartja az ember testét, jó közérzetet biztosít, növeli a fizikai teljesítőképességet, ennek köszönhetően javul a szellemi teljesítőképesség is, erősíti a szív- és érrendszert. Mindemellett javítja a tüdő és a légzés hatékonyságát, serkenti az emésztést, javítja a mozgáskoordinációt és mozgékonyságot, növeli az izomtömeget és az izomerőt, segít elkerülni a csontritkulást. A gyaloglás igazi mentőöv lehet a hát- és derékfájósoknak, mindemellett csökkenti a zsírtömeget. Nagyon fontos hatása, hogy mérsékli a depressziós tüneteket, és közösségi élményt adhat.

– Mennyit érdemes egy nap gyalogolni ahhoz, hogy tényleg hatásos mozgássá váljon?

– Természetesen a gyaloglás élettani hatása igazán akkor érvényesül, ha napi szinten legalább 30 percig végezzük. Több tanulmányban olvastam, hogy a gyaloglás legegészségesebb tempója a 3 kilométer/ óra, ami percenként körülbelül 40 lépést jelent. Én nagyobb híve vagyok a 4–5 kilométer/ órás sebességnek.

– Milyen hasznos tanácsokat érdemes megfogadni a rendszeresen túrázóknak?

– Főétkezés előtt vagy után 1–2 órával érdemes belevágni, fontos kellék a megfelelő túra- vagy futócipő, lényeges a szabad mozgást lehetővé tevő, időjáráshoz illő öltözet. Az időseknek ajánlom, hogy kezdjék egy családorvosi vizsgálattal, még akkor is, ha egészségesnek gondolják magukat. Lázasan, betegen tilos a gyaloglás, végül a legjobb, ha a közeli erdőben, parkban kirándulunk, főleg olyan helyen, ahol van valamennyi szintkülönbség is.

– Mi mindent kap személy szerint a túrázástól?

– Egészségem karbantartását, kikapcsolódást, megnyugvást, elégedettségérzést, örömöt, amit csak a természetben tartózkodás adhat, s mivel közösségben gyalogolok, kedves emberekkel való együttlétet.

Kapcsolódó cikkek

A 35. Sportgála díjazottjai

2024. 03. 03.

Idén is jutalmazta az önkormányzat azokat a sportolókat, akik az előző évben eredményesen képviselték városunkat országos és nemzetközi versenyeken. A...

Sporttörténet Sopronban

Sporttörténet Sopronban

2024. 03. 20. | Papp Győző

Részben az 1989-es páneurópai piknikre emlékezve rendezték 1990. október 14-én Sopronban a Magyarország–Németország női labdarúgó Európa-bajnoki selej...