Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Futballdráma 120 percben
Könnyező matávosok az ETO elleni osztályozót követően: hosszabbítás után 2–1-re kikapott a csapat.

1996. június 30.: 5000 szurkoló zsúfolódott össze a József Attila utcai pályán

Futballdráma 120 percben

| Papp Győző | Sport

Ahogy a SFAC 1940-ben, úgy 56 évvel később a Matáv SC Sopron sem léphetett be az osztályozón az NB I. kapuján.

Nagyon izgalmasan alakult a hajrá 1996 tavaszán az NB II. nyugati csoportban, végül a Matáv számára az Érd elleni hazai vereség miatt egyenes ágon elúszott a feljutás lehetősége, az ezüstérem viszont osztályozóra jogosította a bordó-szürkéket. A Magyar Labdarúgó Szövetség ugyanis az első osztály 13–16. helyezettjei és az NB II. két csoportjának második, harmadik helyezettjei részvételével osztályozót rendezett az első vonalért.

Ezen a Matáv SC Sopront a Győri ETO-val sorsolták össze. Az első mérkőzésen, 1996. június 27-én az ETO 2–0-ra győzött a kiállítások miatt előbb tíz, majd kilenc emberrel küzdő Matáv ellen, a soproniak azonban nem adták fel a feljutás reményét.

A második meccsen, június 30-án 5000 szurkoló zsúfolódott össze a József Attila utcai pályán. A hazai csapat Lukács és Németh találataival a 64. percben ledolgozta a kétgólos hátrányát, így óriási csata bontakozott ki a pályán a továbbjutást jelentő találatért. A Matávban Jakab kapus is lehetőséget kapott a 84. perctől – a dolog pikantériája, hogy az ETO-tól kölcsönben szerepelt Sopronban –, igaz, a több eltiltott és sérült miatt ezúttal csatárként küldte őt a pályára Burcsa mester.

Jakab Csaba: „A biztonság kedvéért kivittem magammal a kapus szerelésemet is, mert tudtam, hogy az ördög soha nem alszik, és nem lehet tudni, hogy mérkőzés közben esetleg kapusként is szükség lesz-e rám. Nos, nem védtem, hanem a mezőnyben játszottam, s a játéktéren töltött harminchat perc alatt azt hiszem, nem okoztam csalódást.”.

A rendes játékidőben nem született több gól, így hosszabbítás következett. A 98. percben csúcspontjára ért a dráma. A győri Urbán 8 méteres lövését Borsi óriási bravúrral kivédte, Korsós ismétlését pedig a felső léc hárította, a visszapattanó labda azonban a hátrafutó, menteni igyekvő Németh lábáról a gólvonalon túlra vánszorgott. Öngól! Ezzel a 2–1 lett a vége, ami azt jelentette, hogy a Matávnak nem sikerült előrelépnie, az ETO viszont maradt az NB I-ben.

A hazai játékosok sírva, zokogva hagyták el a pályát, a szurkolók pedig vastapssal búcsúztatták őket, mintha az NB I-be jutottak volna. Négy év múlva ez is sikerült. 

Kapcsolódó cikkek

A 35. Sportgála díjazottjai

2024. 03. 03.

Idén is jutalmazta az önkormányzat azokat a sportolókat, akik az előző évben eredményesen képviselték városunkat országos és nemzetközi versenyeken. A...

Sporttörténet Sopronban

Sporttörténet Sopronban

2024. 03. 20. | Papp Győző

Részben az 1989-es páneurópai piknikre emlékezve rendezték 1990. október 14-én Sopronban a Magyarország–Németország női labdarúgó Európa-bajnoki selej...