Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Folyamatos koncentráció
Csátaljay Péter az U18-as válogatott legjobbja volt a nyári Eb-n. A fiatal bedobó idén fizikailag sokat fejlődne. Fotó: fiba.com

Folyamatos koncentráció

| Munkatársunktól | Sport

A magyar csapat legjobbja lett a soproni Csátaljay Péter a romániai U18-as, B divíziós Európa-bajnokságon. A tehetséges fiatal kosaras saját teljesítményével elégedett, ugyanakkor a nemzeti együttes szereplése csalódást okozott számára.

– Minek köszönhető a kiemelkedő Eb-szereplésed, hiszen csapatod, azaz a magyar válogatott legjobbja lettél?

– Annak örülök elsősorban, hogy ezen a nagyon magas szinten folyamatosan kiegyenlített, jó játékot tudtam hozni. Európa-bajnokságról beszélünk, itt minden ország legjobbjai léptek pályára, nagyon érződött, hogy komoly kvalitású játékosok szerepelnek ellenfeleinknél. Ezen a szinten nem lehet egy picit sem kihagyni, 40 percen keresztül folyamatosan kell koncentrálni, és úgy érzem, ez sikerült is, ezért lehettem a válogatott legjobbja.

– A nemzeti együttes végül a 14. helyen végzett, mennyire vagy elégedett ezzel a szerepléssel?

– Őszintén szólva csalódott vagyok, hiszen ennél jobb szereplésre számítottam, de nemcsak én, hanem az egész csapat, a többi játékos és a szakmai stáb is. A legjobb nyolc együttes közé szerettünk volna eljutni, és úgy érzem, ez volt a realitás is. Sajnos két olyan meccsünk is volt – a portugálok és a románok elleni –, amely tipikus egylabdás mérkőzés volt, de ezeket elveszítettük. Ez meghatározta a további szereplésünket, végül a 14. helyet sikerült csak elérni. Nagyon hiányzott a soproni csapattársam, Csendes Péter, aki sérülése miatt nem állhatott a válogatott rendelkezésére.

– Hol játszol majd a következő szezonban, mit vársz ettől az évadtól, miben kell előre lépned?

– Az SKC játékosa vagyok, a nagycsapat keretéhez tartozom. Természetesen jó lenne, ha minél több játéklehetőséget kapnék a felnőtt csapatban, de 17 évesen még nem ez a realitás. Játéklehetőségem lesz így is bőven, hiszen rendszeresen pályára léphetek az SKC U20-as együttesében, és segíthetem játékommal az NB I. B csoportban szereplő SMAFC felnőtt csapatát is. Az, hogy ilyen fiatalon már a felnőtt csapattal készülhetek, óriási dolog. Ugyanakkor így még jobban érzem, hogy miben kell fejlődnöm: elsősorban az erőnlétben, a fizikai képességek terén kell előrelépnem. Ezt láthattam az Eb-n is: testközelből tapasztalhattam meg, hogy a nemzetközi mezőnyben mennyire fontos a kiemelkedő fizikum, mennyire erősek, atlétikus mozgásúak voltak az ellenfél játékosai.

Kapcsolódó cikkek