Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Foci: múltidéző – Matáv SC
2005-ben Pintér Attila vezetésével nyerték meg a kupát

A Magyar Kupa megnyerésével érték el a soproni labdarúgás legnagyobb sikerét

Foci: múltidéző – Matáv SC

| Páder Vilmos | Sport

Az MLSZ elnökségének május 4-i döntése szerint véget értek az amatőr bajnokságok, minden országos és megyei bajnokságot, kupát lezárnak. Fociszerető olvasóinknak múltidéző sorozattal kedveskedünk, a 8. részben a Matáv Sport Club Sopront mutatjuk be.

Az egyesület az 1993–94-es bajnokságot Soproni Távközlési SE néven megnyerte az NB III. Bakony csoportjában, s jogot szerzett az NB II-ben való indulásra. Az 1994–95-ös szezont Horváth György edző vezetésével kezdték a másodosztályban. A várt eredmények elmaradtak, ezért a tavaszi bajnokság zárása előtt két hónappal Burcsa Győző érkezett az edzői posztra. Az új trénerrel a 11. helyen zárta az idényt a csapat, Burcsa pedig egy évvel hosszabbított.

A ’95–96-os bajnoki évben jól menetelt az együttes, második helyen zárta az idényt a Siófoki Bányász mögött, s jogot szerzett osztályzó mérkőzésre az NB I-be jutásért. Ellenfele a Győri ETO volt, amely hazai pályán, botrányos körülmények közt – két sopronit kiállítottak – 2–0-ra győzött. A visszavágón ötezer szurkoló zsúfolódott be a József Attila úti sporttelepre. A drámai összecsapáson már a 64. percben ledolgozta hátrányát a Burcsa legénység. Óriási csatában, a hosszabbítás 98. percéig „állt a zászló” a hazaiaknak, mikor egy balszerencsés öngóllal szépített az ETO. A 2–1-es hazai győzelem összesítésben a győrieknek kedvezett, így maradtak az NB I-ben.

A ’96–97-es szezon rosszul kezdődött a klubnál, Burcsa Győző váratlan távozása után a 9. helyen zárta az őszt a csapat. Tavasszal érkezett Csongrádi Ferenc, vele a 6. helyen fejezték be a bajnokságot.

A ’97–98-as bajnoki évben ismét az NB I. közelébe került a soproni gárda.

A következő idényt Róth Antal irányításával kezdték. A vezetés kétéves határidőt szabott a mester szakmai elképzeléseinek megvalósítására, illetve az NB I-be jutásra. Az első évben 5. helyezést értek el a matávos fiúk. A következő, 1999–2000-es év meghozta a várva várt sikert. Az egész szezonban sziporkázó labdarúgók már jóval a bajnokság vége előtt biztosították második helyüket a tabellán, ami egyben az egyenesági feljutást jelentette az NB I-be. Róth mester szerződését a siker ellenére sem hosszabbította meg a vezetés. Az ünnepi banketten Bodnár Lászlót a Matáv Sopron örökös tiszteletbeli elnökének választották.

A 2001–2002-es szezon nagyon változatosra és szomorúra sikeredett edző kérdésben, öt szakember (Reszeli Soós István, Fedor Sándor, Simon Tibor, Farkas József, Bognár György) váltotta egymást a kispadon. A következő szezonban távozott Klement Tibor klubigazgató, helyére Bognár György került, az edzői munkát Komjáti Andrásra bízták.

A 2004–05-ös szezonban Pintér Attila kezébe került a szakmai irányítás. A mester egy jó középcsapatot alakított ki, de legnagyobb sikerét a Magyar Kupa megnyerésével érte el, ami a soproni labdarúgás eddigi legszebb eredménye.

A sikeres 15 év sokak áldozatos munkájának köszönhető, de a legnagyobb elismerés Bodnár László örökös tiszteletbeli elnököt illeti, aki a Matáv Rt. vezérigazgató-helyetteseként döntő érdemeket szerzett. Miután a Matáv Rt. kiszállt a támogatói körből, elindult az egyesület lejtmenete. Végül az MLSZ 2008. február 15-én kizárta a klubot a bajnokságból.


Kapcsolódó cikkek