Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Final four: aranyat érő ezüst
Pénteken a Yakin Dogu ellen megtörtént a csoda, nyert, így döntőbe jutott a Sopron Basket Fotó: MTI – Krizsán Csaba

A magyar női kosárlabda egyik legnagyobb sikerét érte el a Sopron Basket

Final four: aranyat érő ezüst

| Rázó László | Sport

Fantasztikus, a magyar női kosárlabdasport életében történelmi sikert ért el a Sopron Basket: városunk csapata nemcsak bejutott az Euroliga négyesdöntőjébe, de a Sopronban rendezett Final Four során fináléba küzdötte magát és végül ezüstérmet szerzett.

Egyszer már sikerült a négyesdöntőbe verekednie magát a Sopron Basket együttesének. Akkor a Székely Norbert vezette együttes tisztes helytállást bemutatva a negyedik helyen zárta a Final Fourt. Idén azonban szintet lépett a csapat: a török Yakin Dogu ellen megnyerte az elődöntőt, így bejutott az első számú európai kupasorozat döntőjébe. Ebben természetesen óriási szerepe volt a soproni közönségnek, a szurkolók ugyanúgy fáradhatatlanok voltak, mint a lányok a pályán, óriási plusz lendületet adtak a csapatnak.

A palánkok között pedig sokáig álomszerűen alakult a meccs: a neves török ellenfelével szemben hihetetlen agresszíven és eredményesen védekezett a csapat, Salvadores pedig eksztázisban játszott és dobott. A harmadik negyedben 19 pont volt a hazaiak előnye, azonban így is izgalmas lett a vége. Az ötös pozícióban Coates hiánya miatt kevesebb rotációs lehetősége maradt Iniguez mesternek, ez pedig az utolsó negyedben kiütközött: feljöttek a törökök, sőt, a vezetést is átvették. A Sopron Basketnek azonban erre is volt válasza, az elődöntőbeli teljesítményre pedig Jelena Milovanovic tette fel a koronát: hármast dobott egy másodperccel a vége előtt, így megtörtént a csoda, döntőbe jutott a soproni csapat! A végeredmény: Sopron Basket – Yakin Dogu Üniversitesi, 68–65.

Török Zoltán, a Sopron Basketet üzemeltető kft. ügyvezető igazgatója és Fegyverneky Zsófia csapatkapitány Fotó: Németh Péter
Vasárnap este aztán következhetett az orosz sztárcsapat,  a Jekatyerinburg elleni döntő! A klubok között anyagilag, a csapatok játékosai között pedig fizikailag volt hatalmas különbség az oroszok javára, ez persze nem akadályozta meg a soproniakat abban, hogy óriásit küzdjenek. A közönség ezúttal is tombolt a lelátón, azonban itt már ez sem volt elég. A világsztárokból álló Jekatyerinburg az első percektől éreztette erejét: mind pontszerzésben, mind pedig lepattanókban nagy fölényben voltak. Milovanovics gyűjtögette a pontokat, Turner pedig egyes szakaszokban még az oroszoknak is tarthatatlan volt. Ennek köszönhetően a harmadik negyedben tíz ponton belül került a soproni együttes, ennél többet azonban nem lehetett kihozni a meccsből. A végére komoly különbség alakult ki, de a drukkereket ez mit sem érdekelte: sokáig állva tapsoltak és ünnepelték kedvenceiket, akik ezen az estén csak nyerhettek a soproni arénában! A végeredmény: UGMK Jekatyerinburg – Sopron Basket, 72–53.


– Kicsit szomorú vagyok, hogy nem sikerült győzelemmel lezárni ezt a tündérmesét, mindent megpróbáltunk, de látni kell, hogy ma az ellenfél irányított. Az elődöntőben viszont fantasztikusak voltunk, bár elfáradtunk a végére, de meg tudtuk nyerni. Nagyon-nagyon büszke vagyok a lányokra! – összegzett Roberto Iniguez vezetőedző.


Pihenés helyett bajnoki döntő

Sok ideje nincs a pihenésre a Sopron Basket együttesének, csütörtökön már a bajnoki döntő első felvonását rendezik. Mivel a finálé másik résztvevője, a Szekszárd együttese nyerte a bajnoki alapszakaszt, a soproni lányok pályahátrányban vannak és idegenben kezdenek. A bajnoki finálé első soproni mérkőzése vasárnap 18 órától lesz a Novomatic-arénában. A bajnoki címet az a csapat szerzi meg, amelyik három meccset tud megnyerni.

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.