Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Évforduló: 120 éves lett a SFAC
A SFAC atlétikai szakosztálya idén januárban alakult újjá Fotó: Griechisch Tamás

A hét szakosztályban hetente több száz fiatal sportol, a legtöbben fociznak

Évforduló: 120 éves lett a SFAC

| P. Horváth László | Sport

Ügyességi versenyekkel, megemlékezéssel, koszorúzással, majd a felnőtt labdarúgócsapat mérkőzésével telt az idén 120 éves Soproni Futball és Atlétikai Club születésnapja az elmúlt szombaton.

Megalakulásának 120. évfordulóját ünnepelte a Soproni FAC 1900 egyesület szombaton az Anger réti sportpályán. Az esemény kezdetén egyperces néma csenddel tisztelegtek az egyesület elhunyt tagjai, köztük a csapat krónikása, Erdélyi Géza emléke előtt. Az ünnepségen az egyesület működését, az ott elvégzett munka színvonalát méltatta Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, valamint Csiszár Szabolcs alpolgármester is. A résztvevők megkoszorúzták a klubépületen az alapításra emlékeztető márványtáblát, majd Horváth László, a Magyar Labdarúgó Szövetség megyei elnöke emlékplakettet adott át az egyesületnek, amelyet Ábrahám Tibor, a SFAC elnöke vett át.

Ábrahám Tibor lapunknak felidézte: Sopron legpatinásabb egyesülete a SFAC, amely 1900-ban alakult meg Soproni FC néven. Néhány éven belül a pálya szélén megjelentek az atléták is, így a klub 1908-ban felvette a Soproni Football és Atlétikai Club nevet. 1920-ig a háború és az azt követő események miatt a működésük szünetelt. Ebben az évben viszont már elindultak a dunántúli kerület szombathelyi alosztályának labdarúgó-bajnokságában. A labdarúgók 1939-ben megnyerték az NB II-t és játszhattak az NB I-be jutásért, de Győrben 2–1-re kikapott a csapat. A SFAC-ot az 50-es években megszüntették, majd beolvasztották a többi soproni klubbal együtt a soproni spartacusba. 1991 tavaszán néhány vérbeli „sfacista” sportember adta meg a kezdőlökést az újjáalakuláshoz.

– Jelenleg hét szakosztály (labdarúgó, atlétika, röplabda, kézilabda, amerikai foci, természetjáró, szabadidő és sport) működik az egyesületben – mondta lapunknak Ábrahám Tibor. – A legfiatalabb az atlétikai, amely – Téglássy Tímea vezetőnek köszönhetően – rekord időn belül, egy hét alatt alakult újjá az év elején. Több mint százötven utánpótláskorú labdarúgó és ötven atléta, összességében pedig több száz fiatal sportol nálunk rendszeresen. Az pedig külön öröm számunkra, hogy az egyesület legendái közül többen is kijöttek az Angerre, így is példát mutatva az utánpótlásnak.

A születésnapi programok zárásaként a felnőtt labdarúgók a megyei első osztályban a Vitnyéd csapatát fogadták. Győzni sajnos ezúttal nem sikerült, a vendégek 2–3-as eredményt értek el.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Pro Urbe díjas Török Zoltán

Pro Urbe díjas Török Zoltán

2019. 12. 18. | Rázó László

A soproni női kosárlabdázás és ­Török Zoltán neve az elmúlt két és fél évtizedben szinte összeforrt. Bajnoki és kupagyőzelmek sora, Ronchetti Kupa elsőség, soproni rendezésű ­Final Four, Euroliga-döntő – nehéz lenne felsorolni a klub eredményeit.

Nem csupán futó barátság

Nem csupán futó barátság

2019. 12. 18. | Huszár Judit

A közös sport, a közös élmények, szenvedések összekötnek, barátságokat, szövetségeket szülnek. Megtapasztalják ezt nemcsak azok, akik valamilyen csapatsportot űznek, hanem a futók is.