Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Európa kosaras királynői
Fáradhatatlanul kosárlabdázott a döntőben Fegyverneky Zsófia, Gabby Williams pedig a négyesdöntő legértékesebb játékosa lett. Fotók: Tóth Zsombor – Sopron Basket

Fegyverneky Zsófia: Nem találok szavakat arra, ami történt!

Európa kosaras királynői

| Rázó László | Sport

Ötödszörre sikerül? Ez volt a kérdés a Sopron Basket számára, hiszen a kosárlabdacsapat idén már 5. alkalommal kvalifikálta magát Európa legjobb négy együttese közé. Az előjelek biztatóak voltak, az orosz sztárcsapatok kiesésével egyedi alkalom kínálkozott Európa meghódítására.

A feladat nem volt könnyű: a spanyol Salamanca volt a Sopron Basket ellenfele az Euroliga-elődöntőben Isztambulban. A meccs érdekességét adta, hogy Roberto ­Iniguez ült a spanyolok kispadján – a neves szakembert kiválóan ismerik városunkban, hiszen Sopronban is edzősködött. A meccsen óriási elánnal küzdött, és nagyon jól játszott a Sopron Basket, Határ Bernadett és Jelena Brooks is remekelt, utóbbi végül 27/9-es teljesítménnyel zárta az elődöntőt. Két negyed után jelentős soproni előnyt mutatott az eredményjelző, a Salamanca kapaszkodott a második félidőben, de fordítani nem tudott. Így eldőlt, hogy ismét Euroliga-döntőt játszhat a Sopron Basket.


A vasárnapi döntőre megtelt a hatalmas csarnok, 14 ezer török fanatikus és mintegy 50 fős soproni szurkoló „csapott össze” a lelátókon. A meccs azonban nem a Fenerbahce szája íze szerint alakult: Jagupova egyénieskedése, rossz dobások, eladott labdák jellemezték a törököket, míg a soproni oldalon nagyon fegyelmezett és határozott védekezés és okos, gyors támadásvezetés fémjelezte a játékot.


Így fordulhatott elő, hogy az első negyedben mindössze 6 pontot dobott a Fener. A folytatás már izgalmasabban alakult, de a soproni védekezésnek köszönhetően a törökök támadójátéka nem akart összeállni. Egálig feljöttek, de a fáradhatatlan Fegyverneky Zsófia, January, Gabby Williams és Határ Bernadett kiváló játékával mindig el tudott lépni a Sopron néhány ponttal. Az utolsó másodpercekben 3 pontos soproni előnynél Fegyverneky dobhatott büntetőket, egyiket értékesítette, ezzel el is dőlt, hogy a Sopron Basket megkoronázta a teljesítményét, Euroliga-győztes lett a csapat.


A győzelemért járó serleget Fegyverneky Zsófia csapatkapitány vette át, a négyesdöntő legértékesebb játékosa Gabby Williams lett. A csapatot hétfőn este a Novomatic-arénában köszöntötték a soproni szurkolók, a város vezetői: dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester, valamint a kosárlabda-szövetség vezetői.

Gáspár Dávid, a Sopron Basket vezetőedzője: – Hatvan pont alatt tudtuk tartani a Fenerbahcét, ez mindent elárul a védekezésünkről. Most is, mint három év alatt oly sokszor, elővettük ezt a nagyon fontos fegyverünket. Azért tudtunk nyerni, mert végig hittünk magunkban, abban a hihetetlen sok munkában, amit elvégeztünk. Elutaztunk Isztambulba – és megnyertük az Euroligát. Nehéz szavakba önteni, mit érzek, fel kell fogni, mekkora hatalmas sikert értünk el.

Fegyverneky Zsófia csapatkapitány: – Gyakorlatilag az egész mérkőzést mi irányítottuk, nem találok szavakat arra, ami történt. Hiába voltak tizennégyezren a csarnokban és drukkoltak a hazaiaknak, ezt ma nem éreztem tehernek, fontos volt, hogy a kulcsszituációkban mindig jó döntéseket hoztunk. Ez a hazai csapatsport-történelem egyik legnagyobb sikere.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Bajnoki elődöntőben

Bajnoki elődöntőben

2024. 04. 03. | Munkatársunktól

Folytatja remek szereplését a Sopron Basket női kosárlabdacsapata: Gáspár Dávid tanítványai a Magyar Kupa megszerzése után bejutottak a bajnoki negyed...