Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Erős tartású sportoló
Bogár Pál a magyar válogatott csapatkapitányaként átvette az Európa-bajnoki serleget.

Bogár Pál az NB II-es SMAFC-ból indulva lett először válogatott

Erős tartású sportoló

| Papp Győző | Sport

A soproni kosárlabda bővelkedik nagy egyéniségekben. Közülük is a legjobbak között tartják számon Bogár Pált, aki 1948–1951 között volt a SMAFC játékosa.

– Édesapám a selmecbányai egyetemen kezdte a tanulmányait, majd az intézmény átköltözése után Sopronban fejezte be – emlékezett anno egy beszélgetésünk alkalmával Bogár Pál. – A családunk azóta kötődik a városhoz, hiszen két bátyámat követve én magam is ott szereztem diplomát az ötvenes évek elején. Mindhármunknak soproni felesége van. A fehérvári ARAK-ban kezdtem kosárlabdázni, amikor bejöttek a németek. A második világháború idején leventeként amerikai fogságba estem, és 1945 októberében tértem haza. A műszaki egyetemre jártam, az első év után mentem Sopronba. A SMAFC akkor éppen megyebajnokságot nyert, így ismét az NB II-ben játszhattam. Megnyertük, utána pedig az NB I-ben bronzérmet szereztünk. Még NB II-es játékosként meghívtak a válogatottba, a bemutatkozásomkor egy ponttal legyőztük Prágában a csehszlovákokat. Idősebb Gyimesi János volt a szövetségi kapitány, akit sokat támadtak a beválogatásomért, ám konok ember lévén kitartott mellettem.

A londoni olimpiai szereplést ugyan lemondta a tanulmányai miatt, de Helsinkiben már ott volt a magyar csapatban. Igaz, arra a fél évre a Budadest Honvédba igazolt, mert a központi sportvezetés így kívánta. Később visszatért Székesfehérvárra. Vidéki létére gyorsan megválasztották a válogatott kapitányának, jó természete, kapcsolattartása révén a többi sztár is elfogadta. A Népstadionban rendezett Európa-bajnokságon 1955-ben az ő vezérletével nyertek aranyérmet.

– A következő év, 1956 tavaszán a nyílt utcán őrizetbe vettek, és koholt vádak – kémkedés, hűtlenség – alapján elítéltek öt évre. A rákosi gyűjtőfogházban leginkább az viselt meg, hogy a feleségem négy hónapig semmit sem tudott rólam. Szerencsémre a fellebbviteli bíróság elejtette a vádat, így az októberi forradalom előtt ismét szabad ember lettem. Útlevelet azonban nem kaptam még keletre sem, ez egyébként a Ferihegyi repülőtéren derült ki éppen Moszkvába indulás előtt, ezért úgy döntöttem, lemondom a válogatottságot.

Emberi tartását mutatja, hogy a Magyar Olimpiai Bizottságban azon néhány ember közé tartozott, akik 1984-ben nem szavazták meg, hogy a magyar csapat bojkottálja a Los Angeles-i olimpiát.

A kiváló mérnök 2012-ben hunyt el Székesfehérváron, nyolcvannégy éves volt.

Kapcsolódó cikkek

A 35. Sportgála díjazottjai

2024. 03. 03.

Idén is jutalmazta az önkormányzat azokat a sportolókat, akik az előző évben eredményesen képviselték városunkat országos és nemzetközi versenyeken. A...

Sporttörténet Sopronban

Sporttörténet Sopronban

2024. 03. 20. | Papp Győző

Részben az 1989-es páneurópai piknikre emlékezve rendezték 1990. október 14-én Sopronban a Magyarország–Németország női labdarúgó Európa-bajnoki selej...