Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Érmes hőlégballonos
Egy hőlégballonverseny rendkívül látványos. A soproni Becz Rita magyar bajnoki ezüstérmes és megnyerte a Közép-Európa kupát is.

Érmes hőlégballonos

| Rázó László | Sport

Komoly hazai és nemzetközi éremkollekcióval rendelkezik a hőlégballon-versenyző Becz Rita. A soproni hölgy idén megnyerte a női Közép-Európa kupát, a tavalyi hazai bajnokságban ezüstérmet szerzett.

– A hőlégballonversenyeknél az lesz a legsikeresebb, az éri el a legjobb helyezést, aki egy adott, előre meghatározott célponthoz a legközelebb tud dobni a kosárból egy „marker” nevű jelölő szalagot – mondta Becz Rita. – Rengeteg gyakorlás szükséges ahhoz, hogy pontosan tudja az ember, milyen magasságban kell megkezdeni a süllyedést, hogy használjuk ki legjobban a szelet ahhoz, hogy minél pontosabban tudjuk irányítani a hőlégballont és megközelíteni a célpontot. Fejben nagyon ott kell lenni egy-egy versenyen, hirtelen kell döntéseket hozni, alkalmazkodni a szélirány és -erősség változásaihoz. Összetett feladat hárul a pilótára egy ilyen versenyen, de az elmúlt években komoly rutint szereztem, szeretem a kihívásokat. 

A versenyző, aki egyben a Kaiser Ballon Klub Sportegyesület elnöke is, hozzátette: a szinte állandó szél miatt Sopron nem igazán ideális terep a hőlégballonozásra. A klub tagjai leggyakrabban Újkérig mennek, ott már kedvezőbbek a repülési viszonyok. Magyarországon Szeged mellett szokták megrendezni a nemzeti bajnokságot, ami nyílt verseny, hiszen külföldiek is nevezhetnek. Így egyszerre rendezik meg a honi bajnokság mellett a Közép-Európa kupát – Becz Rita ez utóbbit nyerte meg idén, tavaly pedig a hazai versenyzők mezőnyében ért el második helyezést.

A Kaiser Ballon Klub Sportegyesület várja azok jelentkezését, akik szívesen kipróbálnák a hőlégballonos repülést Sopron térségében.

Kapcsolódó cikkek