Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Először Puskásék ellen

Amikor Sopronban játszott a magyar labdarúgó-válogatott

Először Puskásék ellen

| Papp Győző | Sport

A negyvenes évek végétől a rendszerváltásig többször is pályára lépett Sopronban a magyar labdarúgó-válogatott. Elsősorban Ausztriába menet állt meg a nemzeti 11 városunkban, és az edzések mellett össze is csapott valamelyik helyi csapattal.

(1.) Sopron napok óta futball-lázban égett, 1949. október 12-én ugyanis a magyar labdarúgó-válogatott játszott az Anger réti sporttelepen. Az elővételben kibocsátott jegyeket mind egy szálig elkapkodták. A tizenhét játékost számláló válogatott keret szerdán reggel háromnegyed 7-kor indult vonattal a Keleti pályaudvarról. – A csapat kényelmesen utazott Sopronba, de a játékosok ennek ellenére kissé fáradtak voltak – írta a Népsport.

A megérkezéskor a feldíszített soproni pályaudvaron Bognár Dezső polgármesterrel az élen nagy küldöttség fogadta a legjobb magyar labdarúgókat, tiszteletükre a helybeli vasutas zenekar a köztársasági indulót játszotta. Horváth László megyei sportfelelős mondott üdvözlő beszédet. Ebben kiemelte, hogy „Nagy ünnepe ez Sopron sportjának, hiszen a helyi labdarúgás ebben az évben ünnepli 50 éves fennállását.”.

Az ünnepség után autóbuszokkal vitték a válogatottat az újjáépített Lövér szállóba, ahol pihenhettek az utazás után.

Már délelőtt sűrű sorokban vonultak a szurkolók a pályára. A kapukat 11 órakor nyitották, ezt követően több ezren vették körül a játékteret. Három különvonat hozta a környékről az érdeklődőket. Az előmérkőzésen Sopron B válogatottja 5–0 arányban győzte le Sopron megye legjobbjait.

Nagy üdvrivalgás fogadta a játéktérre melegíteni kifutó futballistákat. A válogatottban Henni, Rudas, Lóránt, Balogh II, Bozsik, Zakariás, Buda, Kocsis, Deák, Puskás, Zsédely lépett pályára, míg a Sopron kezdőcsapatát Sziklai II, Kőmíves, Ősze, Salamon, Budai II, Rejtő, Soproni II, Németh, Szondi, Budai III, Szellő alkotta.

Vécsey Vilmos játékvezető sípjelére a soproniak kezdték a játékot, és az első gól is az ő nevükhöz fűződött, de Budai II egy fejessel sajnos a saját kapujába juttatta a labdát. Az első félidőben négy góllal vezető válogatott a szünetben négyet cserélt: Henni helyett Ruzsa állt a kapuba, és pályára lépett Kispéter, Józsa, Keszthelyi és Salamon is. Már öttel vezettek Puskásék, amikor Szondi először szépített. Az utolsó percekben aztán itt is, ott is potyogtak a gólok, és ha úgy nézzük, ez a félidő döntetlenre végződött, a végeredmény ugyanis: magyar válogatott – Sopron válogatott: 9–5.

A mérkőzés utáni este a válogatott tiszteletére Sopron városa vacsorát adott. Sebes Gusztáv szövetségi kapitány és csapata másnap Brennbergbányára kirándult, pénteken könnyű edzést tartott, szombaton pedig autóbusszal utazott Bécsbe, az osztrák–magyar mérkőzésre.

Sopron jó ómennek bizonyult, a válogatott 4–3-ra legyőzte a sógorokat.

(Folytatjuk)

Kapcsolódó cikkek

A 35. Sportgála díjazottjai

2024. 03. 03.

Idén is jutalmazta az önkormányzat azokat a sportolókat, akik az előző évben eredményesen képviselték városunkat országos és nemzetközi versenyeken. A...

Sporttörténet Sopronban

Sporttörténet Sopronban

2024. 03. 20. | Papp Győző

Részben az 1989-es páneurópai piknikre emlékezve rendezték 1990. október 14-én Sopronban a Magyarország–Németország női labdarúgó Európa-bajnoki selej...