Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Elménk lecsendesítője

| Bertha Ágnes | Sport

Hatha, zendoin, ashtanga – a jóga számos fajtája ismert és jótékony hatása miatt kedvelt a nyugati kultúrában is. A jóga elsődleges célja a test erősítése, az elme csendje és a belső béke megteremtése.

A tradicionális indiai jóga története több ezer évre nyúlik vissza, elsődleges feladata az elme lecsendesítése, amelyhez a test mozgatása – az izomerősítés, a nyújtás, a jó tartás megtalálása, a testtudat-erősítés – csak eszköz. A fizikai erősítés visszafelé is jótékonyan hat: ha a test egészséges, nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak leszünk, kezdődhet a befelé figyelés – mondta el Benke Éva jógaoktató. – Nem a test, hanem az elme merev: bekorlátozzunk saját magunkat. A gyakorlatok fontos része a relaxáció, amely során energetikailag minden addig végzett gyakorlat kiteljesedik. 

A klasszikus, indiai alapokon nyugvó jógának több fajtája kedvelt. A legismertebb ezek közül a hatha jóga – ez az, amit a nyugati kultúrában jógaként említünk. Az ashtanga egy dinamikus mozgásforma, a zendoin – ahogyan a neve is magában rejti – a keleti zen buddhizmuson alapul. Az alkalmazott jógaformák közül a gerincjóga jótékony a gyerekektől a nyugdíjasokig mindenkinek. Különböző célcsoportokat érint a kismama-, a gyerek-, a mese- vagy a szeniorjóga, nagyon kedvelt, hosszabb relaxációs fázist nyújt a hangtálas jóga.

– Fontos leszögezni, a jóga nem torna – nyomatékosította Benke Éva –, a gimnasztika csak a fizikai gyakorlást jelenti, ellenben a jóga a test/ a mozgás, a légzés és a figyelem harmóniáján alapul. A három dolog összehangolása fegyelmet és alázatot igényel gyakorlótól és oktatótól egyaránt.

Jóga Nyílt nap:
Ingyenes nyílt napot szervez a Lakshmi Jógastúdió (Sopron, Erzsébet u. 1. I. emelet) november 24-én, szombaton 9–17 óra között. A 45 perces bemutatóórákon az érdeklődők kipróbálhatják a zendoin, a gerinc-, a hatha, a hangtálas és az ashtanga jógát, lesz mindfulness, csikung, és egészséges ételek–italok is várják a látogatókat. 

Kapcsolódó cikkek

Csillagos ötös kosárszezon

Csillagos ötös kosárszezon

2018. 12. 19. | Rázó László

Euroliga második hely, magyar bajnoki cím, kijutás a válogatottal a jövő évi Európa-bajnokságra – Fegyverneky Zsófia pályafutása legjobb évét zárta 2018-ban. A rutinos hátvéd családanyaként is folyamatosan helytáll, férjével, Dénes Gáborral és hároméves kisfiával készül a karácsonyra.