Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Elindultak a siker útján
A Soproni Távközlési SE 1992-es bajnokcsapata. Hátsó sor, balról: Menyhárt Imre, Takács Péter, Marton Miklós, Ruzsits Gábor, Tiba Zoltán, Buzsáki László, Horváth Krisztián. Középső sor: Halász Ernő pályaedző, Varga László, Horváth László, Fülöp Dezső, Horváth Barna, Németh Ákos, Simon Péter gyúró, Horváth György edző. Első sor: Kiss Péter, Körmendi Tamás, Stadler András, Szép Tamás, Borsi Csaba, Fekete Zoltán, Tóth László. A képről hiányzik: Mandl Tibor, Hujber Hubert, Szasa Zakrevszkij, Huszár István, Gombás Károly, Pintér Zoltán, Szekeres Csaba, Orbán Ernő.

Soproni sporttörténelem

Elindultak a siker útján

| Papp Győző | Sport

30 éve izgalmas időszak volt a soproni labdarúgásban: az 1991–92-es szezonban a Távközlési SE megnyerte a megyei bajnokságot. A kiírásban szerepelt még az SVSE is, az SLC pedig az NB II. nyugati csoportjában lett hatodik.

A bordó–szürke Távközlési SE remekelt, már hetekkel a bajnokság vége előtt eldőlt, hogy a mezőny kiemelkedően legjobb együtteseként megszerzi a bajnoki címet. A Horváth György edző vezette alakulat a tavaszi évadban veretlen volt, a másik esélyes, Lébény ellen például– 1000 néző előtt – 7–0-ra nyert.

A soproniak az őszi negyedik forduló után foglalták el helyüket a megyei tabella élén, és az utolsó játéknapig nem is adták át senkinek ezt a pozíciót. Tavasszal rátettek még egy lapáttal, a hárompontos előnyük tizenegyre nőtt a bajnokság végére. Remek teljesítményükre jellemző, hogy mindössze három lőtt góllal maradtak el a bűvös száz találattól.

Az utolsó fordulóban a fertőszentmiklósi mérkőzés előtt virággal köszöntötték a bajnokcsapat tagjait. Halász 86. percben értékesített büntetőjével a soproniak 1–1-re „hozták” a meccset, így mindössze egy vereséggel fölényesen lettek aranyérmesek.

A dicsérendő teljesítményt kellően méltányolta a bázisszerv vezetése: családostul egyhetes vonyarcvashegyi nyaralás volt a társaság jutalma a távközlési vállalat üdülőjében. Ott is tartották meg a bajnoki vándordíj és az érmek átadását. Bodnár Lászlótól, a bázisszerv igazgatójától pedig pénzjutalmat vehettek át a játékosok és a vezetők. A rutinosabbak mellett Borsi Csaba, a tizenhét éves kapus volt a legfiatalabb „törzstag” Horváth György együttesében.

Az év nyarán Szentgotthárdon rendezték meg a közép-európai amatőr kupát, amelyen a Soproni Távközlési SE a helyi csapat 2–1-es legyőzésével harmadik lett.

Két évvel később a klub felvette a Matáv nevet, és meg sem állt a további NB I-es sikerekig, aminek a csúcsa a 2005-ös Magyar Kupa-győzelem és az európai kupaszereplés volt.

Kapcsolódó cikkek

Bajnoki elődöntőben

Bajnoki elődöntőben

2024. 04. 03. | Munkatársunktól

Folytatja remek szereplését a Sopron Basket női kosárlabdacsapata: Gáspár Dávid tanítványai a Magyar Kupa megszerzése után bejutottak a bajnoki negyed...