Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Egyre népszerűbb a futás
A szakember szerint pozitív, hogy egyre többen futnak a soproni parkerdőben is. Kezdőknek a fokozatos terhelést javasolja. Fotó: Németh Péter

Egyre népszerűbb a futás

| Munkatársunktól | Sport

A koronavírus-járvány miatt beszűkültek a szabadidős sportlehetőségek. Viszont a futás töretlen népszerűségnek örvend, ráadásul a soproni parkerdőben idilli környezetben mozoghat mindenki.

– Én harminc éve futok, kis túlzással mondhatom, hogy kezdetben szinte egyedül voltam az erdőben – kezdte Némethné Csordós Rita, a Soproni Atlétikai Club közép- és hosszútávfutó csoport edzője. – Ma viszont rengetegen futnak, kocognak, ami nagyon pozitív, hiszen az egyik legegészségesebb mozgásformáról beszélünk: erősíti a vázizomrendszert, javítja a keringést, jó hatással van a csontsűrűségre, és kiváló a stresszoldó hatása is.  

A szakember szerint nagyon divatos lett a futás, ami köszönhető annak, hogy mára mindenki számára elérhetővé váltak a szükséges sporteszközök, megfelelő futócipő, ruházat vagy elektronikai kellékek. Növeli a futás népszerűségét az is, hogy nincs időhöz, helyhez, esetleg teremhez, csapattársakhoz kötve, mindenki akkor és ott futhat, ahol és amikor szeretne. A futóedző a kezdőknek a fokozatosságot javasolja.

– Aki most kezd el futni, annak azt ajánlom, hogy először séta–kocogás vagy séta–futás kombinációval induljon, és az edzés idejét is folyamatosan kell növelni, indulhatunk húsz percről, aztán lehet később növelni harminc–negyven percre, vagy többre. Fontos a pihenőnapok megtartása, hogy megfelelően regenerálódni tudjon a szervezet. Futni a hidegebb, őszi–téli időszakban is lehet, azt szoktuk mondani, hogy rossz idő nem létezik, csak gyenge akarat. Rétegesen öltözködjünk, de túlöltözködni sem szabad. A lényeg, hogy ha hidegebb van, legyen nálunk egy vastag kabát, amit futás után fel tudunk venni, így megelőzzük a megfázást.

A szakember az erdei futást azért is javasolja mindenkinek, mert ilyenkor az oxigéndús, szabad levegőn lehetünk, ez pedig a legjobb az őszi–téli időszakban.

Kapcsolódó cikkek

A 35. Sportgála díjazottjai

2024. 03. 03.

Idén is jutalmazta az önkormányzat azokat a sportolókat, akik az előző évben eredményesen képviselték városunkat országos és nemzetközi versenyeken. A...

Sporttörténet Sopronban

Sporttörténet Sopronban

2024. 03. 20. | Papp Győző

Részben az 1989-es páneurópai piknikre emlékezve rendezték 1990. október 14-én Sopronban a Magyarország–Németország női labdarúgó Európa-bajnoki selej...