Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Egy hét alatt két edzőmérkőzés
Kocsis Lajos (középen) szerezte a 2. gólt a Práter stadionban 1972-ben. Fotó: MLSZ műsorfüzete

Amikor Sopronban lépett pályára a magyar labdarúgó-válogatott

Egy hét alatt két edzőmérkőzés

| Papp Győző | Sport

A negyvenes évek végétől nagyjából a rendszerváltásig többször is pályára lépett Sopronban a magyar labdarúgó-válogatott. Elsősorban Ausztriába menet állt meg városunkban, és az edzések mellett meg is mérkőzött valamelyik helyi csapattal.

(5.) Az egyetlen alkalom 1972-ben volt, amikor két mérkőzésen is pályára lépett a magyar válogatott Sopronban. Az osztrákok elleni bécsi világbajnoki selejtezőre készülő csapat hosszabb időt töltött a Lövérek alján, így volt idő az edzőmeccsek beiktatására.

Október 9-én, hétfőn érkezett meg a gárda, elfoglalta immár megszokott szállását a Hotel Fenyvesben.

Október 10-én a Soproni Postás ellen játszott kétszer 35 perces edzőmérkőzést. A válogatott az első félidőben Géczi–Páncsics, Kovács, Bálint, Juhász P. – Juhász I., Szűcs–Szőke, Kocsis, Dunai II, Zámbó összeállításban futballozott. A másodikban Rapp volt a kapus, Szűcs helyett Bálint ment a középpályára, Fábián lett a beállós, Kocsist Fazekas váltotta fel. Az eredmény 7:0 lett, Dunai II (3), Kocsis, Szőke, Fazekas, Juhász I. egy-egy gólt szerzett.

„A vasutaspálya festői környezetben fekszik, s már messziről látszott a pénztárak előtti hosszú sor. A nézőtér a kezdésig zsúfolásig megtelt. Emberemlékezet óta nem volt ennyi néző a soproni vasutaspályán” – írta a Népsport. A tudósításban Boross Dezső 6000, a Kisalföldben dr. Koloszár József 3500 nézőt említett.

Illovszky Rudolf kérésére megnagyobbították a játékteret, méghozzá úgy, hogy a két oldalvonal mellett egy méterrel szélesebbre meszelték fel a vonalakat. Így jobban hasonlított a bécsi Práter stadion méreteire. Tapolczai vezette a mérkőzést, Kovács és Grábics voltak a partjelzői.

A másik mérkőzésen SVSE – magyar válogatott: 0–5 (0–2).

SVSE: Babos–Göndöcs, Mersits, Drázsnyák, Horváth (Bukledits) – Borsos (Braunmüller), Ábrahám–Princzes, Lipót (Jäger), Németh, Csuthy.

Magyar válogatott: Géczi (Rapp) – Páncsics, Kovács, Bálint, Juhász P. (Fábián) – Juhász I. (Fazekas), Szűcs–Szőke, Kocsis, Dunai II (Várady B.), Zámbó.

Gólszerző: Zámbó (2), Juhász I., Kocsis, Fazekas.

Abban, hogy az első félidőben csak két gólt rúgott a válogatott, közrejátszott a nagyszerűen védő Babos. A második félidőben tovább záporoztak a lövések, több kapufát is rúgott a válogatott, és összesen ötször vette be a hazai hálót.

Pénteken Fertőrákosra kirándult a nemzeti csapat, megnézte a barlangszínházat, majd a Fertő tavon tett egy hangulatos kört a határőrség motorcsónakján. Szombaton délelőtt indult Bécsbe a másnapi világbajnoki selejtezőre. Színvonalas mérkőzésen 20 perc után már 2–0-ra vezettünk, de a vége sajnos 2–2 lett.

Ezt követően többször is járt Sopronban a magyar válogatott, de helyi csapattal többet nem játszott mérkőzést. (Vége)

Kapcsolódó cikkek

A 35. Sportgála díjazottjai

2024. 03. 03.

Idén is jutalmazta az önkormányzat azokat a sportolókat, akik az előző évben eredményesen képviselték városunkat országos és nemzetközi versenyeken. A...

A realitás talaján

A realitás talaján

2024. 03. 13. | Munkatársunktól

Baksa Szabolcs szerint rendkívül kiélezett a férfimezőny, akár egy-két pont is dönthet a helyezésekről. A kosárlabdacsapat másodedzője úgy véli: az SK...