Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Edith élete a futás
Dr. Ercsényi Edith Fotó: Griechisch Tamás

Edith élete a futás

| Köves Andrea | Sport

„Minden a fejben dől el!” Ez lehetne a mottója a soproni dr. Ercsényi Edith senior futónak, aki legutóbb az olaszországi veterán atlétikai Eb-n remekelt. Holott 30 éve orvosai szerint egyáltalán nem futhatna.

A találkozónkra kipirulva, edzőruhában érkezik: kőkemény edzéstervet tart a nyugdíjas gyógyszerész. Jövőre lesz 70 éves, alig várja a kerek évfordulót, mert akkor jobb esélyekkel indulhat a senior atlétikai versenyeken, bekerül ugyanis a 70–74 évesek kategóriájába. Pedig harminc évvel ezelőtt egy súlyos, későn diagnosztizált kalciumhiányos állapot miatt nem kerülhette el a csípőprotézis-műtétet. Orvosai akkor azt mondták: búcsúzzon el a futástól, örüljön, ha tud majd sétálni. Edith szép lassan mégiscsak visszatért a futáshoz. A műtét után tíz évvel egy ismerőse hívta fel a figyelmét az orvos olimpiára. Érezte, hogy ez lehetne az ő nagy visszatérése, így talált rá Giczy József atlétikaedzőre, később Kocsó Mihály erőnléti edzőre. Az elmúlt két évtizedben több orvosolimpián, senior világ- és Európa-bajnokságon ért el sikereket.  

– Három évvel ezelőtt feltűnt, hogy kissé sutább a mozgásom, többször is elestem, ha terepen futottam – mesélte a senior atléta. – A jobb lábam három centivel megrövidült, elkerülhetetlen lett egy újabb csípőprotézis-műtét, amelyet tavaly májusban végeztek el. A kezelőorvosom megtiltotta a futást, de fél év múlva már a pályán köröztem. Született közöttünk egy megállapodás: minden versenyt egy alapos vizsgálat követ, és ha az orvosom mindent rendben talál, áldását adja a további futásra.

Ezután vett részt a velencei Európa-bajnokságon, ahol a 4×400 méteres női váltó tagjaként ezüstérmet szerzett, ugyanezen a távon egyéniben bekerült a döntőbe. Szeretne jövőre kijutni Portugáliába az orvos olimpiára, 2021-ben pedig a japán senior olimpiára és a finnországi Eb-re. A versenyek anyagi hátterét saját magának kell előteremtenie, így nyugdíjasként is dolgozik a sok edzés mellett. Bízik abban, hogy a jövőben ez változik, hiszen ő is, mint az összes senior sportoló, követendő példát mutat a jövő nemzedékének.

Kapcsolódó cikkek