Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Édesapja nyomdokain

| Rázó László | Sport

A legendás kosárlabdázó, Balogh Sándor fiai továbbvitték a hagyományt: Gergely és Márton is sokáig kosárlabdázott. Gergely egyéni képzéseket tart a Soproni Tigriseknél, emellett az NB II-es együttes játékosedzője.

– Édesapádhoz hasonlóan te is sokáig játszottál a SMAFC-ban, hogy alakult a játékos pályafutásod? 

– 18 évesen kerültem be az SKC felnőtt csapatának keretébe, hat évig játszottam ott, volt, hogy az „A”, volt, hogy a „B” csoportban szerepeltünk. A „B” csoportot kétszer is megnyertük, a második bajnoki címet szerző csapatban sokat játszottam, azonban a szezonok többségében kevés játéklehetőséget kaptam. Ezért is döntöttem úgy, hogy a SMAFC-hoz igazolok. Vetési Imre bácsi tárt karokkal várt, nagyon szép 10 évet töltöttem el az egyetemi csapatban. Általában jól szerepeltünk, sőt, a 2008–09-es szezonban feljutást ünnepelhettünk. A SMAFC-nál folyamatosan meghatározó játékos voltam, 20-as éveim végén, 30-as éveim elején, mondhatni tökéletes kosárlabdázó korban szerepeltem az egyetemieknél.

– Jelenleg a Tigriseknél edzősködsz, mik a feladataid?

– Mindig is bennem volt az a gondolat, hogy az aktív évek után át kell adnom a tudásomat a következő generációknak. 2015-ben szereztem az első edzői képesítést, azóta több csapatnál is voltam tréner az utánpótlásban. Jelenleg egyéni képzéssel foglalkozom: a csapatok legjobb képességű játékosait fejlesztem, kiscsoportos foglalkozások keretében. Ez egyre inkább alapja a mai kosárlabdaképzésnek, egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egyéni képzésre a csapatok. Sokat dolgozunk a srácokkal, és a technikát is segítségül hívjuk: felvesszük a gyakorlást, majd kielemezzük, mit kell még csiszolni, javítani az egyes mozdulatokon.

– Edzőként mi a filozófiád?

– Azt szeretném elérni minden gyereknél, hogy ne kényszernek érezze a kosárlabdát, a gyakorlásokat, hanem a sportág iránti szeretet és alázat belülről fakadjon. Saját magamat is képzem, ősszel kezdem a szakedzői diplomát adó főiskolát. Hosszabb távon szeretnék felnőtt csapatot is edzeni.

– Az edzések mellett játszol is?

– Természetesen, igen! A Tigrisek idén két csapattal indult az NB II-ben, volt egy egészen fiatal és egy rutinosabb együttes. Ez utóbbiban játékosedzőként szerepeltem, egész jól álltunk, amikor sajnos idő előtt véget ért a szezon.


Kapcsolódó cikkek

Az SC Sopron ünnepe

Az SC Sopron ünnepe

2019. 12. 18. | Páder Vilmos

Az SC Sopron vezetése idén is a Liszt-központban tartotta karácsonyi évzáró ünnepségét. A rendezvényen köszöntötték a kiemelkedő sportolókat, valamint átadták az ajándékokat is.

Soproni siker az ökölvívóknál

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

A decemberi országos bajnokságon a ­hölgyek 60 kilogrammos súlycsoportjában arany­érmet nyert a soproni Gyevát SE bokszolója, ­Pribojszki Kata, aki harmadszor szerezte meg a bajnoki címet.