Dobogón ötven felett

| Rázó László

Komoly sikereket ér el senior versenyzőként a Soproni Líceumi Vívóegylet edzője. Bolodár Zoltán szerint nem könnyű veterán vívóként felkészülni a megmérettetésekre, de fokozott regeneráció mellett lehet eredményesen vívni.

– Mióta versenyzel a senior vívók között?

– A pontos dátumot nem tudom, de miután betöltöttem a 40. évemet, az első adódó alkalommal elindultam a soron következő veterán versenyen. A veterán vívás 40 felettieknek indul, létezik 40+ és 50+ kategóriába – utóbbiban már világbajnokságot is szerveznek. Azt gondolom, hogy a sporteredményen túl az ebben a legfontosabb, hogy az ember értékesen tölti el a szabadidejét, és ezzel tenni tud az egészségéért és a szellemi frissességért.

– Erős a mezőny? Hogyan lehet felkészülni?

– Természetesen akadnak olyanok, akik nagyon komolyan – személyi edzővel – készülnek egy-egy világversenyre, de a többség mindezt munka mellett, vagy a nyugdíjas korúak más egyéb tevékenység mellett űzik. Nekem megvan az az előnyöm, hogy vívóedzőként minden edzésen ott kell lennem, így rendszeresen megtehetem, hogy beállok az edzés irányítása közben például a lábmunkába vagy a fegyveres páros gyakorlatok elvégzésébe. Aktívan vívni csak hetente talán kétszer nyílik lehetőségem, mert a tanítványokkal foglalkozni vívásban nagyon időigényes.

– Az utóbbi időben komoly sikereket is elértél, melyek voltak ezek?

– Az elmúlt év decemberében szereztem meg első országos bajnoki aranyérmemet az 50+ (50–59) korosztályban. Korábban már többször voltam ezüstérmes, sőt 2016-ban, amikor Angliában rendezték meg a veterán Európa-bajnokságot, 6. helyezést szereztünk a férfi kardcsapattal. Február végén Bécsben a Nemzetközi kardversenyen szintén sikerült a dobogó tetejére felállnom. Emellett a legbüszkébb arra vagyok, hogy tanítványom, dr. Gasztonyi Károly 2014-ben a veterán világbajnokságon ezüstérmes lett. Én szeretek vívni, és ezért veszem kézbe a kardot, ha eredmény van, annak nagyon örülök, de még boldogabbá tesz, ha a tanítványom ér el szép sikert.

– Mi kell ahhoz, hogy valaki jó senior versenyző legyen, egyáltalán, milyen erőben érzed magad?

– Azt hiszem, hogy a veteránoknál elindul egy különverseny – az öregedéssel. Kitartás kell ahhoz, hogy az edzés után jelentkező fájdalmakat elviselje az ember. Nem is szabad szerintem hetente minden nap edzeni, mert az ilyen korú szervezet nem tud rövid idő alatt regenerálódni. Mindnyájan abban bízunk, hogy minél tovább aktívak leszünk, annál hosszabban élhetjük tartalmasan és egészségesebben az életünket. Azért 40 felett már könnyebben sérül mindenki, nem lehet túlfeszíteni a határokat.

– Melyek a további céljaid?

– Egyelőre néhány hónapra előre tervezek csak. Például májusban Hamburgban ott szeretnék lenni az idén megrendezett Európa-bajnokságon a magyar kardcsapat tagjaként. 

Teljes verzió