Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Darazsakból élsportolók
Felvételünkön a Csípős Darazsak (U11-es) csapata. Archív fotó: Griechisch Tamás

Darazsakból élsportolók

| Rázó László | Sport

A felnőtt mellett az utánpótlás terén is Sopron lehet a női kosárlabdázás egyik fővárosa: a Soproni Darazsak Sportakadémia bekerült az akkreditált, államilag elismert akadémiák közé.

A kormány tavaly novemberben jelentette be: a jövőben úgynevezett akkreditált akadémiákon fejlődhetnek a legtehetségesebb, 15–19 éves honi sportolók. A 20 kiemelt sportszervezet között az egyik városunkban működhet: a Soproni Darazsak Sportakadémia feladata a kosárlabdában a professzionális női utánpótlásképzés. 

A minősítés elnyerését sajtótájékoztatón jelentették be, amelyen részt vett dr. Farkas Ciprián és Csiszár Szabolcs alpolgármester is. Sopron polgármestere hangsúlyozta: Magyarország egyetlen, kizárólag női utánpótlással foglalkozó akadémiája valósul meg Sopronban. Ez elismerése a városunkban folyó szakmai munkának, illetve jelzi, hogy a kormány sokat tesz az utánpótlás fejlesztéséért, az akadémiának jelentős anyagi forrásokat biztosít a következő négy évben. A polgármester az akadémia munkatársai mellett köszönetet mondott dr. Molnár Ágnes és Barcza Attila országgyűlési képviselőknek.

Hollós Anna, a Soproni Darazsak Sportakadémia szakmai igazgatója elmondta: az elismerés mellett komoly feladatokkal jár a minősítés. – Az az elvárás velünk szemben, hogy élsportolókat, magyar válogatott játékosokat képezzünk, akik a nemzetközi mezőnyben is megállják a helyüket. Nagyon fontos lesz a kiválasztás folyamata: már nemcsak Sopron környékéről, hanem az ország más településeiről is jöhetnek hozzánk játékosok. A profi képzéshez kvalifikált edzők szükségesek, a nálunk dolgozó trénerek közül sokan végzik a szakedzői képzést, és lényeges, hogy folyamatosan képezzük őket. Célunk egy sportkollégium létrehozása, ahol a magas szintű sportoláshoz adottak a lehetőségek: a játékosok megfelelően tudnak pihenni, speciálisan étkezni és figyelünk a tanulmányaikra is.

Hollós Anna hozzátette: további cél egy olyan eszközpark létrehozása, amellyel mérhető és nyomon követhető a játékosok fejlődése.


Hollós Anna Fotó: Griechisch Tamás

Kapcsolódó cikkek