Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Csillagos ötös kosárszezon
„Az év kosárlabdázója” címet is kiérdemelte idén Fegyverneky Zsófia Fotó: Soproni Téma-archívum

Fegyverneky Zsófia: A sporton kívül kizárólag a családra koncentrálok

Csillagos ötös kosárszezon

| Rázó László | Sport

Euroliga második hely, magyar bajnoki cím, kijutás a válogatottal a jövő évi Európa-bajnokságra – Fegyverneky Zsófia pályafutása legjobb évét zárta 2018-ban. A rutinos hátvéd családanyaként is folyamatosan helytáll, férjével, Dénes Gáborral és hároméves kisfiával készül a karácsonyra.

Az egyik őszi mérkőzés után a Sopron Basket vezetőedzője, Roberto Iniguez név szerint méltatta a csapatkapitányt: „Szólnom kell Zsófiról, akiről nem lehet eleget beszélni. Fantasztikus munkát végez minden egyes nap. Igazi példakép mindenki számára. Szerencsések vagyunk, hogy van nekünk” – mondta a csapat szakvezetője. Mindezt azután, hogy edző és csapatkapitány közösen jutottak tavasszal az Euroliga fináléjába, együtt szereztek bajnoki címet és az ősszel induló szezonban is sok nagy csatát vívtak meg már sikeresen. Ehhez jött még egy „bónusz” válogatott meccs, hiszen a sérülések miatt Székely Norbert szövetségi kapitány novemberben behívta a keretbe a soproni játékost – aki az első szóra igent mondott, és ott volt azon a meccsen, amelyen biztossá vált a nemzeti együttes szereplése a jövő évi kontinenstornán.

– Valóban mondhatjuk, hogy ez volt a legjobb évem a kosárlabdában – mondta el Fegyverneky Zsófia. – Sopronban a szakmai és anyagi háttér is adott volt egy kiugró szerepléshez, kiváló időszakot élhetünk meg a csapattal. A válogatottba szívesen tértem vissza, de ott az érdem inkább a lányoké, akik a litvánok elleni győzelmekkel tették meg a legnagyobb lépést az Eb felé. A jövő évi felkészülést és a kontinensviadalt már nem tudom vállalni, mert szeretnék a lehető legtöbb időt tölteni a családdal, a kisfiammal. A kosárlabdán kívül semmi mással nem foglalkozom, kizárólag a családra koncentrálok, így is nehéz az idegenbeli meccsek, a sok utazás miatt. Szerencsére a férjem, Gábor tökéletesen el tudja látni Márkot, tudom, hogy jó kezekben van, nyugodtan utazhatok.
Fegyverneky Zsófia férjével, Dénes Gáborral, valamint kisfiukkal, Márkkal  – már ők is hangolódnak a közelgő ünnepekre

A Sopron Basket csapatkapitánya hozzátette: mivel férje, Dénes Gábor is élsportoló, nehéz az időbeosztásuk, ezért segítenek nekik a nagyszülők, és van egy bébiszitterük is, aki egészen kicsi kora óta szokott vigyázni a kisfiukra.

– A karácsonyi ünnepekben sem lesz egyszerű – folytatta Fegyverneky Zsófia. – Nekünk ugyan 20-a után van hat nap szünetünk, de a férfi bajnokságban 22-én és 27-én is lesz mérkőzés. Sportolóként tisztában vagyunk azzal, hogy ilyenkor kompromisszumokat kell kötnünk. Igyekszünk mindent úgy csinálni, hogy Márk karácsonyi hangulatán mindezt ne lehessen érezni. Sopronban töltjük az ünnepeket, de elképzelhető, hogy a nagyszülőket is meglátogatjuk Szombathelyen, illetve Pécsett, próbálunk pihenni, amennyit lehet.

Elismerések:

Az Európai Kosárlabda Szövetség (FIBA Europe) szakírója, Paul Nielsen készített egy ötös listát olyan kosárlabdázókról, akik teljesítményük és pályafutásuk alapján megérdemelnék, hogy igazi sztárok legyenek. A kosárlabda soproni és hazai szerelmesei büszkék lehetnek arra, hogy Fegyverneky Zsófia is bekerült az öt játékos közé.

Decemberben a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöksége döntött az „Az év kosárlabdázója” címekről. A hölgyek esetében Fegyverneky Zsófia, míg a férfiaknál Hanga Ádám kapta az elismerést.

Kapcsolódó cikkek