Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Buborékban” az Euroliga
A Sopron Basket a Galatasaray, a Bourges (felvételünkön) és a Basket Landes csapataival játszik majd egy csoportban az idei Euroligán Fotó: Soproni Téma-archívum

Török Zoltán: „Azt gondolom, felelősségteljes döntés született”

„Buborékban” az Euroliga

| Rázó László | Sport

Idén jelentősen változik a női kosárlabda Euroliga lebonyolítási rendszere, a meccseket kisebb csoportokban, egy adott helyszínen rendezik, úgynevezett buborékos formában.

Az elmúlt hetekben többször is szó esett a női kosárlabda Euroliga lebonyolítási rendszeréről. A Sopron Basket javaslatát, miszerint jövő év elején, egy intenzív időszakban játsszák le a mérkőzéseket, nem fogadta el az európai szövetség.

Előzetesen két változatról szavazhatott a 18 érintett csapat, valamint az együttesek 10 nemzeti szövetsége. A voksolás döntetlennel zárult, így végül a FIBA hozta meg a végső döntést. Eszerint október végén rendezik a selejtezőket, majd 16 csapat részvételével november 29-e és december 5-e között lesz az első kör. A találkozókat egy adott helyszínen rendezik, úgynevezett „buborékos” formában, négycsapatos csoportokkal, minden együttes 3 mérkőzést játszik. Ezt januárban követi egy újabb kör 17-e és 23-a között, ezzel le is zárul az alapszakasz.

A Sopron Basket a „D” jelű csoportba kapott besorolást a török Galatasaray, a francia ­Bourges és a szintén francia Basket Landes társaságában. A csoportokból az első kettő jut tovább a rájátszásba, a 3. és 4. helyezett befejezi a nemzetközi küzdelmeket. Az Euroliga rájátszását szintén egy helyszínen, március 14–20. között rendezik meg.

– Azt gondolom, felelősségteljes döntés született, örülök annak, hogy a FIBA elmozdult az eredeti elképzelésétől, és figyelembe vette a csapatok kéréseit – mondta a döntés kapcsán Török Zoltán, a Sopron Basket ügyvezetője. – Ugyan végül nem azt a változatot támogatták, amit klubunk, a DVTK és az MKOSZ, de ez a lebonyolítás is elfogadható számunkra. Ebben a rendszerben nagyon alacsony a mérkőzések száma, de ugyanolyan mértékben előtérbe helyezte az egészség megóvását és a biztonságos lebonyolítást.

Pályázna Sopron: A Sopron Basket pályázhat a női kosárlabda Euroliga átszervezett idényében az egyik csoport küzdelmeinek a megrendezésére. – Megkezdjük a puhatolózást a FIBA-nál, remélem, az elmúlt négy–öt év referenciái megfelelőek lesznek – nyilatkozta Török Zoltán. Az ügyvezető hozzátette: így csak egy külföldi helyszínre kellene elutazniuk, amit meg tudnának oldani chartergéppel.

Kapcsolódó cikkek