Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Schmidel Regina: Végig motivált voltam, jó kedvvel edzettem

Bicajos futamgyőzelem

| Munkatársunktól | Sport

Soproni futamgyőzelemmel zárult az óév a cyclo-cross kerékpárosoknál. Az ötfordulós Magyar Kupa-sorozat utolsó versenynapján Schmidel Regina végzett az élen a hölgyek megmérettetésén.

A 22 éves kerékpározónak ez a 9. versenyszezonja, korábban a juniorok mezőnyében és felnőttként is volt magyar bajnok a hegyikerékpárosok maraton és cross country versenyében. Nemzetközi eredményei is kiválóak, hiszen 2017-ben 14. lett a mountai bike vb-n, 2019-ban pedig az U23-asok között ért el 17. helyezést a Svájcban rendezett világkupán.

– A kerékpárosok számára kimondottan a téli időszakban rendeznek cyclo-cross futamokat – mondta Schmidel Regina. – Ezeken a futamokon a versenypályát nehezíti, hogy akadályokon is át kell jutni: lépcsőkön, palánkon, rézsűkön vagy épp homokágyon kell futva átvinni a kerékpárt. Így ebben a sportágban a kerékpározás mellett kiemelten fontos a futás, illetve az is, hogy ki, milyen gyorsan tud fel- és leszállni a bringára. A lendület ugyanis csak akkor marad meg, ha tökéletesen hajtjuk végre ezt a mozdulatsort.

A kerékpározó hozzátette: a téli cyclo-cross-os időszakra speciális felkészülés szükséges. Ilyenkor előtérbe kerülnek a rövidebb, intenzívebb, gyors távok, a szokásos 3–4 órás tekerések helyett csak 2–2,5 óra az edzés, de sokkal intenzívebb a mozgás, amely segíti a robbanékonyságot.

– Nagyon örülök, hogy győzni tudtam az évzáró MK-futamon – tette hozzá Regina. – Az öt közül csak ezen indultam, mert jobbára külföldön versenyeztem. A nemzetközi mezőny rendkívül erős, ott lehet igazán sokat fejlődni, ennek is köszönhető az itthoni siker. Nagyon komolyan vettem a felkészülést, ugyanúgy edzettem a téli időszakban is, mintha nyári főszezon lenne. Végig motivált voltam, jó kedvvel csináltam végig az edzéseket. Két edzőmnek, Juhász Zsoltnak és Nagy Zsoltnak sokat köszönhetek, nekik is nagy szerepük van abban, hogy év végére csúcsformába kerültem, és meg tudtam nyerni a Magyar Kupa-futamot.

A kerékpározó szerint Magyarországon a hegyikerékpárosok között egyelőre kevesebben vállalkoznak arra, hogy a speciális, téli cyclo-cross versenysorozatba is bekapcsolódjanak, ugyanakkor az U13-as, U15-ös vagy U17-es korosztályban ez már egyre inkább jellemző.

Második hely az ob-n: Ezüstérmet szerzett Schmidel Regina a múlt hétvégén rendezett cyclo-cross országos bajnokságon. A soproni versenyző az Európa-bajnoki ezüstérmes Vas Kata Blanka mögött végzett a második helyen a budapesti megmérettetésen.

Az évzáró cyclo-cross Magyar Kupa-futamon a soproni ­Schmidel Regina végzett az élen.

Kapcsolódó cikkek