Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Az ökölvívás fájdalmas sportág

| Páder Vilmos | Sport

A Gyevát SE ökölvívói szinte megalakulásuk óta kiváló eredményekkel öregbítik Sopron hírnevét. A csapat története 2000 év őszén indult, azóta számtalan éremmel gazdagították a gyűjteményüket.

19 éve három volt kiváló ökölvívó: Bárdos László, Prajczer János és Egresits Tamás arról beszélt, hogy kellene egy új szemléletű szakosztályt alapítani. Óriási szervezőmunkába kezdtek, az edzéseket a Lackner-iskola tornatermében a kick-boxosokkal tartották. A lelkes kezdeményezésről a soproni ökölvívás legendája, Gyevát Gyula is tudomást szerzett, és tudásával, valamint tapasztalatával a kezdeményezők mögé állt. A létszám ugrásszerű növekedése lehetővé tette, hogy 2001 februárjában a kick-box egyesület keretein belül megalakuljon egy új ökölvívó szakosztály. Alig kezdték meg a működést, máris nagy tragédia érte őket, fél év sikeres közös munka után váratlanul „elment” a mester, Gyevát Gyula, aki még halálos ágyán is a kis csapat jövőjével foglalkozott. Az alapítók lelki erejét mutatta, hogy a tragédia bekövetkezte után egy új, önálló egyesület létrehozásáról döntöttek, amelyben sokat segített, hogy a mester által felkért, ötszörös magyar bajnok Borsos Ferenc elvállalta az elnöki felelősséget, megalapította a Gyevát Gyula Ökölvívó Iskolát. Vezetőedzőnek Egresits Tamást nevezte ki. 

A Gyevát SE hangsúlyos feladatnak tartja az utánpótlás-nevelést, már 10 éves kortól foglalkoznak gyerekekkel. Kiss László edző munkája sikeres, az ökölvívó egyesület versenyzői az elmúlt másfél évtized alatt magyar és országos bajnokságokon 25 arany-, 28 ezüst- és 57 bronzérmet szereztek. Nemzetközi szinten 1 ezüst és 4 bronz a mérleg, illetve egy világbajnoki bronzérem gyarapítja még a gyűjteményt. Az egyesület legnagyobb sikerét Némedy Csilla sporttörténelmi profi világbajnoki győzelme jelentette. A 2018-as év eredményeire Pribojszki Kata magyar bajnoki címe tette fel a koronát. A bajnoknő további fejlődését egy elhivatott vállalkozó anyagilag is támogatja, az ő súlycsoportja ugyanis olimpiai sportág. A versenyző célja, hogy kijusson a tokiói olimpiára.
Pribojszki Kata

Az egyesület már a saját tulajdonú Höflányi úti csarnokában tartja edzéseit, és várja az ökölvívásra elhivatottságot érző fiatal tehetségeket. Mottójuk: „Fájdalmas ez a sportág, az eredmények könnyeket, izzadságot, vért követelnek, amin a hit, a kitartás, az alázat tud győzedelmeskedni!”.

Kapcsolódó cikkek