Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az 5-8. helyért játszhat az U18-as válogatott

Az 5-8. helyért játszhat az U18-as válogatott

| Munkatársunktól | Sport

A magyar válogatott 59-56-ra alulmaradt Belgiummal szemben a soproni U18-as Európa-bajnokság negyeddöntőjében. Ezzel válogatottunk az 5-8. helyért játszhat a hétvégén.

Magyarország - Belgium 56-59 (10-17, 12-16, 17-18, 17-8)

Rémálomszerűen indult a mérkőzés, rögtön az első percben egy balszerencsés mozdulatnál térdsérülést szenvedett válogatottunk meghatározó játékosa Juhász Dorka, aki már nem is térhetett vissza a pályára. Kiválásával megváltozott csapatunk szerkezete és érezhetően nem találta a ritmust a magyar együttes. Két gyors belga duplára válaszolt három perc játék után Pusztai Petra, megszerezve az első magyar találatot. A folytatásban azonban 10-2-re ellépett riválisunk. Ezt követően Pusztai mellett Mérész Beatrix és Kányási Veronika is feliratkozott a pontszerzők listájára. 14-10-re visszajött csapatunk, de az utolsó percben ismét növelte előnyét Belgium.

A 17-10-ről induló második negyed elején a 10 pontot is elérte a differencia. Kányási 7 pontjával azonban felkapaszkodott válogatottunk. 24-17-nél volt labdájuk a lányoknak, hogy még közelebb kerüljenek a belgákhoz. A lehetőség azonban kimaradt és a következő percek ellenfelünknek sikerültek jobban. Egy 9-0-s futással 33-17-re léptek el. A kosárcsendet Pusztai két büntetője törte meg, majd ismét Kányási remekelt, aki ebben a 10 percben egymaga 10 pontot szerzett. Lélektanilag rendkívül fontos volt ez az időszak, hiszen a félidőig sikerült 33-22-ig visszajönni. A statisztikát nézve azt láthattuk, hogy a lepattanókban 20-15-re vezetnek a belgák, ami Juhász kiválása után nem volt meglepetés. Emellett náluk 25-ből 14 mezőnykísérlet sikeresnek bizonyult. Náluk ugyanez 31 kísérletből 8 sikeres volt.

A harmadik negyed elején is folytatódott a felzárkózásunk. Pusztai Petra értékesített egy duplát és sikerült büntetőket is kiharcolni. Ezek közül három kimaradt ebben a rövid szakaszban, de Gereben büntetőjével így is 33-25-re visszajöttek a magyar lányok. Közel három és fél perc után tört meg a belga kosárcsend, ráadásul rögtön egy 4 pontos akcióval. Belga ziccer közben faultunk, a ráadás büntető kimaradt, de a lepattanót megszerezték és ebből egy újabb duplát értek el. Ismét visszaugrott tehát 10 pont fölé a különbség. A folytatásban ugyan célt ért Gereben 2+1-es helyzete, de így is 45-28-ra ellépett ellenfelünk. Ekkor jegyezhettük fel a legnagyobb különbséget a felek között. A harmadik negyed hajrájában ugyanis megvillant Kányási, majd Lelik Réka és Dúl Panka hozta közelebb a mieinket. Küzdőszellemből ismét jelesre vizsgázott válogatottunk, hiszen ott 17 pontos hátránynál sem engedték el a meccset a mieink.

Az utolsó 10 percnek 51-39-ről vágtak neki a csapatok. Két perc telt el pont nélkül, majd Lelik triplája 51-42-nél ismét a lélektani 10 egységen belülre hozta válogatottunkat. Pusztai és Gereben találatai után pedig már egy emberként ugrott talpra a csarnok. Szinte extázisba kerültek a magyar lányok. Védekezésben nem engedtek dobóhelyzetet a belgáknak, míg támadásban bementek azok a lehetőségek, amik az első három negyedben rendre leperdültek a gyűrűről. Mérész duplája után 51-48-nál teljesen nyílt volt a mérkőzés, majd Kányási és Gereben találataival 52-51-nél vezettünk először a mérkőzésen. A belgáknak ez már egy 8 és fél perces kosárcsendet jelentett.

Ahogy közeledtünk a hajrához, a játékot faultok tették egyre inkább töredezetté. Labda nélküli szituációknál is szólt a játékvezetői síp és az egyik ilyenből nagyon rosszul jöttünk ki. A belgák két büntetőhöz jutottak, melyből az első sikeresnek bizonyult, a második azonban lejött a gyűrűről. A lepattanót leszedték és triplát értékesítve gyakorlatilag 4 pontos akciót vezettek. Innen is talpra tudtak állni a magyar lányok, Lelik négy pontjával 56-55-nél ismét nálunk volt az előny. A végjátékban azonban büntetőknél nem remegett meg a belgák keze. Valamivel higgadtabbak tudtak maradni és ezzel 59-56-ra megnyerték a mérkőzést. Volt labdája a magyar válogatottnak az egyenlítéshez, hatalmas szívvel játszottak a lányok, de ez a felzárkózás sokat kivett a csapatból. A mérkőzés egészét pedig alapjaiban meghatározta Juhász Dorka sérülése, akinek ezúton is jobbulást kívánunk!

Folytatás szombaton 15 óra 45 perctől Svédország ellen.

Kapcsolódó cikkek

A 35. Sportgála díjazottjai

2024. 03. 03.

Idén is jutalmazta az önkormányzat azokat a sportolókat, akik az előző évben eredményesen képviselték városunkat országos és nemzetközi versenyeken. A...

Sporttörténet Sopronban

Sporttörténet Sopronban

2024. 03. 20. | Papp Győző

Részben az 1989-es páneurópai piknikre emlékezve rendezték 1990. október 14-én Sopronban a Magyarország–Németország női labdarúgó Európa-bajnoki selej...