Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A versenyzés élteti
Palkovits Tamás a Vasi Vasember triatlonversenyen – ép társai között lett korosztályában hatodik

A versenyzés élteti

| Köves Andrea | Sport

Egy éve kóstolt bele a triatlonozásba Palkovits Tamás. Teljesítménye annál is inkább figyelemre méltó, mivel több esetben ép társai között mérette meg magát a parasportoló.

Találkozónkra is kerékpárral érkezik a soproni fiatalember: gyermekkora óta élete fontos része a sport. Igazi példakép számára édesapja: Palkovits Tamás Péter testnevelő tanár és kosárlabdaedző. Tamás egyik legutóbbi sikere a Vasi Vasember amatőr triatlonversenyen elért korosztályos hatodik helyezése.  

– Kerekesszékes kosárlabdában és kézilabdában voltam válogatott, ám tavaly hoztak egy rendelkezést, hogy a felső végtaghiányosak nem játszhatnak ezekben a sportágakban: ekkor egy kis időre mélypontra kerültem – mesélte Tamás. – Az egyik ismerősöm hívta fel a figyelmemet arra, hogy a triatlon szövetségnek van szakága parasportolók számára: így vágtam bele az edzésekbe. Bár a vírushelyzet miatt azt a célt, hogy nemzetközi versenyeken méressem meg magamat idén, nem sikerült elérnem, viszont több hazai versenyen is indultam. A IV. Veresegyházi Duatlonról, ami egyben paraduatlon ob, két ezüstéremmel tértem haza.

A triatlon három sportága közül a kerékpározásnál kell a legtöbb nehézséget kiküszöbölnie Tamásnak: például a frissítés sem egyszerű végtaghiányosan. A legnagyobb „mumusa” az úszás, ám segítőjének, Vass Anitának köszönhetően ezen a területen is egyre jobban teljesít. Öt évvel ezelőtt egy munkahelyi balesetben veszítette el jobb kézfejét, ami után két évre gödörbe került: mindent újra kellett tanulnia. Ám ma már a sérülése ellenére teljes, tervekkel teli életet él: mindezt saját bevallása szerint az összetartó, segítő családjának köszönheti.

A soproni sportiskolában utánpótlás kosárlabdaedzőként is tevékenykedő fiatalember nagyot álmodott: szeretne a jövőben triatlon világbajnokságon indulni, vagy a paralimpián is megmérettetni magát. 

Kapcsolódó cikkek